ΚΑΙΡΟΣ

Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά

Δέκα τρεις ανώτατοι δικαστικοί θα κρίνουν αν είναι αθώος η ένοχος - Η υπόθεση αφορά τον διαγωνσιμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Της Ιωάννας Μάνδρου

Ανακοινώνεται σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό Επικρατείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δικάζεται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η απόφαση ανακοινώνεται στις 10 το πρωί, ενώ η διαδικασία αν κριθεί ένοχος θα ολοκληρωθεί αργότερα.

Μαζί με τον πρώην υπουργός ως συνεργός στην παράβαση καθήκοντος δικάζεται ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος μετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες και κατήγγειλε τον πρώην υπουργό, ότι με εντολή του κινήθηκε προκειμένου να αποκτήσει η τότε κυβέρνηση κανάλι δικής της επιρροής.

Δεκατρείς ανώτατοι δικαστές, επτά Αρεοπαγίτες και έξι Σύμβουλοι της Επικρατείας θα αποφασίσουν αν ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα θα κηρυχθεί αθώος ή ένοχος. Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα θα απαγγείλει την απόφαση από έδρας η οποία είναι αμετάκλητη, δηλαδή δεν προβλέπεται η άσκηση έφεσης ή άλλου ένδικου μέσου.

Από την εκφώνηση της απόφασης θα απουσιάζει λόγω ασθενείας η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή και θα παραστεί αντί αυτής ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για συνέργεια στο αδίκημα που αντιμετωπίζει ο πρώην Υπουργός.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Χρήστος Καλογρίτσας καθ' υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και συνήψε εικονική σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να εξασφαλίσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής  και να μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στη συνέχεια, όταν δεν μπορούσε να δώσει το ποσό της πρώτης δόσης, ο πρώην Υπουργός φέρεται να μεσολάβησε ώστε ο Χρήστος Καλογρίτσας να συναντηθεί με άλλους επιχειρηματίες και να βρει τα χρήματα. Στόχος ήταν να λάβει ο επιχειρηματίας τηλεοπτική άδεια και το νέο κανάλι να στελεχωθεί από δημοσιογράφους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά τις θέσεις τους να τις ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Ο Νίκος Παππάς δεν έδωσε το «παρών» ούτε στη δίκη καθώς την χαρακτήρισε αλλά εξ αρχής «πολιτική».

Αίσθηση προκάλεσε κατά τη διάρκεια της δίκης η κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευαλίας Διαμαντή ότι «τσάντες και φάκελοι με χρήματα έφευγαν απο το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Για την κατάθεση Διαμαντή μήνυση κατέθεσε ο Νίκος Παππάς αν και η γραμματέας Καλογρίτσα δεν τον ενέπλεξε προσωπικά στην κατάθεση της για τα χρήματα.

Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή κατά την αγόρευσης της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου έχει προτείνειτην απαλλαγή και των δύο κατηγορούμενων, χωρίς η πρότασή της να είναι δεσμευτική για τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. «Καμία παρέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον Νίκο Παππά.

Η κατηγορία για την παράβαση καθήκοντος στερείται οποιασδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παράβαση των καθηκόντων του ως αρμόδιου υπουργού», ήταν το συμπέρασμα της εισαγγελέως.

Πηγή: skai.gr