ΚΑΙΡΟΣ

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Σε ριζικές αλλαγές σε κομβικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, προχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενσωματώνοντας παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι όπως είχε αυτοχαρακτηριστεί «διαβουλευτικός».
 
Κατά την έναρξη της σημερινής τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο Υπουργός κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων.
 
Στις κυριότερες περιλαμβάνονται εκείνες για τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς όπου:
 
-Καταργείται πλήρως το κώλυμα της προηγούμενης 5ετούς απασχόλησης σε πολιτικό γραφείο για την υποψηφιότητα για τη θέση
 
-Αλλάζει το μείγμα μοριοδότησης των υποψηφίων το 50% της συνέντευξης περιορίζεται σε 40% 25% τα τυπικά προσόντα και  35% η εμπειρία
 
-Υιοθετείτε πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης
 
- Το Σώμα επιλογής τους θα είναι 5μελές: 4 μέλη από το ΑΣΕΠ και ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
 
Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τροποποιείται και η παρέμβαση του πρωθυπουργού σε περίπτωση διαφωνίας στοΥπουργικό Συμβούλιο και εφεξής προβλέπεται ότι σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται ψηφοφορία.
 
Στα ασυμβίβαστα και κωλύματα των μελών της κυβέρνησης και των Διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας και επανέρχεται η αναφορά περί απαγόρευσης σύμβασης με το δημόσιο από την οποία μπορεί να προσκομίσει όφελος, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι εννοεί η διάταξη.  
 
Ο Υπουργός Επικρατείας προχώρησε και σε αλλαγές, που επί της ουσίας απαντούν στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί αμφισβήτησης της αμεροληψίας της Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και πιθανού «φρένου» στον έλεγχο εκκρεμών υποθέσεων.
 
Συγκεκριμένα οι αλλαγές αυτές αφορούν:
 

-Καταργείται η δυνατότητα  μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής. Ο επικεφαλής θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο κι όχι από τον ιδιωτικό τομέα
 
-Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού Διοικητή με «ταβάνι» τα 2 έτη
 
-Η Αρχή καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών 
 
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι καταργείται η προβλεπόμενη δυνατότητα για περισσότερους μετακλητούς στην Προεδρία της Κυβέρνησης και εισάγεται ανώτατο πλαφόν ο αριθμός των 100, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ θα είναι υποχρεωτικά επιθεωρητής.  
 
«Σε κάθε περίπτωση παραμένει η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ότι θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός δημοσίων πολιτικών και παρακολούθησή τους και σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοσιοϋπαλληλία ,για να καταστεί βασικός πυλώνας συνέχειας του κράτους χωρίς πολιτική επιρροή», επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά