ΚΑΙΡΟΣ

Σφοδρότατη αντιπαράθεση στη Βουλή

Σφοδρότατη αντιπαράθεση που οδήγησε στην αποχώρηση της ΝΔ προκλήθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ρυθμίζει ζητήματα εισφοροδιαφυγής, ασφαλιστικά και θέματα ΑΜΕΑ.

Αφορμή της αντιπαράθεσης στάθηκε και η διαδικασία του νομοσχεδίου που ο Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να επισπευστεί, αλλά και τα νέα «κυοφορούμενα» μέτρα που θα προκύψουν από την διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους καθώς και η ελλιπής -κατά τη ΝΔ - έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

«Την ίδια ώρα που διαφαίνεται μία συμφωνία με μέτρα 8 δις, μειώσεις μισθών συντάξεων , περικοπές πρόωρων, αυξήσεις εισφορών, έρχεται το Υπουργείο με πακέτο παροχών. Αυτό παραπέμπει σε μία διγλωσσία έξω μέτρα, μέσα πρωτοβουλίες παροχολογικές. Ο εμπαιγμός έχει όριο, έχουμε κάθε καλή πίστη να έρθουμε και να συζητήσουμε και να συνεισφέρουμε, όμως με την επιμονή δεν μας δίνετε άλλη εκδοχή από το να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ δίνοντας το «νεύμα» της αποχώρησης.

Μάλιστα λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα της γερουσίας ο κ. Παναγιωτόπουλος επανήλθε και τόνισε «Ζητήσαμε μια σοβαρή έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους… μας αναγκάζετε να αποχωρήσουμε καθώς επί τι να συζητήσουμε χωρίς να ξέρουμε το πόθεν» αναρωτήθηκε.

«Το ν/σ συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο Υπουργό αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει δαπάνη 300 εκατ. ευρώ αλλά αυτό είναι δημοσίευμα συστημικής εφημερίδας που λέει «ζήτω ο Γιούνκερ». Τα 300 εκατ είναι ένα απίστευτο νούμερο που δεν υπάρχει μέσα στην έκθεση. Είναι πολύ συγκεκριμένη και λέει από πού προέρχεται η καθεμιά δαπάνη…και το ν/σ προβλέπει και έσοδα από την αντιμετωπίσει εισφοροδιαφυγής, μαύρης εργασίας… Το κόστος είναι 3-4 φορές μικρότερο από αυτό που αναφέρεται. Δεν αξίζει να κάνετε τέτοια αντιπαράθεση για ένα ν/σ που λύνει τόσα προβλήματα. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχει και η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει» αντέτεινε ο Δημήτρης Στρατούλης καλώντας παράλληλα τη ΝΔ να πάρει θέση γιατί όπως είπε «η αποχώρησή σας δείχνει ότι δεν θέλετε να καταργηθούν οι μνημονιακές διατάξεις με το νομοσχέδιο που φέρνουμε».

«Λειτουργείτε σαν τρόικα εσωτερικού κανονικά και επειδή καταργεί δικούς σας νόμους γι αυτό δε θέλετε να παραμείνετε στο νομοσχέδιο» σχολίασε ο Στάθης Λεουτσάκος από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «φεύγουν γιατί έχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Το κάνουν ως εκπρόσωποι των δανειστών» είπε ανάβοντας τα αίματα της αντιπαράθεσης.

Μάλιστα στο περιθώριο της ηλεκτρισμένη συνεδρίασης σημειώθηκε και άγριος καυγάς μεταξύ του Θανάση Πετράκου από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Βασίλη Οικονόμου από τη ΝΔ γύρω από την πολιτική διαδρομή του καθενός. Με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να σηκωθούν όρθιοι και να ανταλλάσσουν κατηγορίες μεταξύ τους. Μετά τις βολές του κ. Πετράκου για την πορεία του Βασίλη Οικονόμου, ο νεοδημοκράτης βουλευτής απάντησε «ο κ. Πετράκος είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για μένα μετά τα δεκάδες περά - δώθε που έχει κάνει στην πολιτική του διαδρομή»

«Να είσαι προσεχτικός… να μη μιλάς πολύ…» ακούστηκε να φωνάζει ο Θανάσης Πετράκος που διέκοπτε συνέχεια και τόνισε «να ανακαλέσει ο κ.Οικονόμου γιατί είναι γνωστή η πολιτική διαδρομή του καθένος. Ο κ. Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Να ανακαλέσει τις ανακρίβειες».

«Εσείς, επειδή έχετε χάσει το λογαριασμό…» συνέχισε ο Βσίλης Οικονόμου ενώ στη «μέση» μπήκε και ο Στάθης Λεουτσάκος από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου. Μιλάνε όλοι μιλάνε και οι γυρολόγοι» είπε ο κ. Λεουτσάκος παροτρύνοντας με τη στάση του να παρέμβουν και άλλοι βουλευτές στην αντιπαράθεση προκαλώντας πανδαιμόνιο στην αίθουσα.

Νωρίτερα πάντως σημείο τριβής αποτέλεσε και η επερχόμενη συμφωνία με τα μέτρα που θα τη «συνοδεύουν» με το Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ να ζητά ενημέρωση καθώς όπως είπε από διαρροές μαθαίνουμε για ένα σκληρό πακέτο και τον Δημήτρη Στρατούλη να απαντά ότι «υπάρχει μία πρόταση που συζητείται και αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, εξαρτάται από το χρέος της χώρας και το αναπτυξιακό σχέδιο. Το προεδρείο θα καθορίσει και την Ολομέλεια και τις άλλες διαδικασίες. Εδώ θα είμαστε αν θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε» κατέληξε.Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου