Κλείσιμο

Σε «κατάσταση συναγερμού» για τα μέτρα Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Σε «κατάσταση συναγερμού» βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενόψει της καθοριστικής ψηφοφορίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις εργασιακές σχέσεις την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται στην εθνική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Φώτη Κουβέλη ώστε να εξευρεθεί λύση που θα επιτρέψει στη Δημοκρατικής Αριστεράς να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα πάντως. Η τελική στάση της ΔΗΜΑΡ για το πακέτο μέτρων θα καθοριστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.

Την ανάγκη ψήφισης
των μέτρων αναμένεται να επισημάνει ο κ. Σαμαράς στους βουλευτές της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Κυριακή στη 1 μετά το μεσημέρι. Ενδεικτικές του κακού κλίματος που επικρατεί και στη Συγγρού ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου στον ΣΚΑΪ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το πακέτο μέτρων αφήνοντας αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης της «γαλάζιας» ΚΟ στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά το έντονα κλυδωνιζόμενο ΠΑΣΟΚ οι επιτελείς του Ευάγγελου Βενιζέλου αποδύονται σε παρασκηνιακές επαφές με διαφωνούντες βουλευτές ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την Πέμπτη πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τα μέτρα, με την Ιπποκράτους να ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξουν περισσότερες από 6 «διαρροές», κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, χωρίς να υπολογίζονται γαλάζιες απώλειες, θα είχε ως αποτέλεσμα η συνολική δύναμη των δύο κομμάτων να περιοριστεί στους 153 βουλευτές.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει την αντιπολιτευτική του στάση στην ΚΟ του που θα συνεδριάσει την Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε και την Παρασκευή το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων», ουσιαστικά απορρίπτοντας το αίτημα της συμπολιτευόμενης ΔΗΜΑΡ για κατάθεση των εργασιακών μέτρων σε διαφορετικό νομοσχέδιο από τα υπόλοιπα δημοσιονομικά.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι εντείνουν την πίεση προς την Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων. Μετά από καιρό η χώρα μας «φιγουράρει» και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
Πηγή: skai.gr