Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν εξ αρχής με την τοποθέτηση Ρέππα ως πρώτος τη τάξη υπουργός- λόγω της απουσίας Παπανδρέου στις Κάννες αλλά και της απουσίας των αντιπροέδρων.
Ο κ. Ρέππας έδωσε το στίγμα της συζήτησης για τη γραμμή που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια της τα κυβερνητικά στελέχη, και επετέθη στη ΝΔ και τον πρόεδρο της για τη στάση που κρατά στο θέμα του δημοψηφίσματος αλλά και γενικότερα της οικονομίας ενώ δήλωσε την σαφή πρόθεση της κυβέρνηση να πάει μέχρι τέλους όπως είπε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει το σύνδρομο της απόδρασης και δεν είναι ρίψασπις. Υπερασπίστηκε βέβαια και το δημοψήφισμα το χαρακτήρισε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ως την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που μιλούν εξ ονόματος του λαού.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επίσης , ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στη διαφωνία του με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθεί αλλά τόνισε ότι «η ΕΕ, η ευρωζώνη και το ευρώ είναι εθνικός στρατηγικός στόχος δεν είναι τακτική ούτε αντικείμενο πολιτικού παιγνίου» και όλοι οφείλουν να κάνουν καθαρό ότι ο αγώνας και η προσπάθεια μισού αιώνα δεν έχει δικαίωμα κανένας να την σταματήσει. «Αυτή τη θέση υποστήριξα χτες για το δημοψήφισμα και δεν νοείται έλληνας και ελληνίδας να ξεστρατίζει ένα πόντο και από αυτό, γιατί θέτει σε κίνδυνο δημόσια αγαθά. Όποιος μου ζητάει μια λέξη παραπάνω δεν θα του κάνω τη χάρη».
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης έδωσαν το δικό τους στίγμα ως προς τη στάση –πόλωσης και σκληρής κριτικής που θα τηρήσουν έναντι της κυβέρνησης, αλλά και έναντι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που φέρεται να διαφοροποιούνται ως προς το δημοψήφισμα ή προτείνουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, γι΄αυτό εξ αρχής ΝΔ και ΛΑΟΣ κάλεσαν, αυτούς κυρίως του βουλευτές, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα της αριστεράς προέκριναν στις τοποθετήσεις το θέμα του δημοψηφίσματος καλώντας τους πολίτες να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στην κυβερνητική πολιτική.
Πέραν αυτών η συζήτηση είχε αρκετές αντιπαραθέσεις και γύρω από τις εκλογές, με το Γιώργο Καρατζαφέρη να τις θεωρεί αναπόφευκτες γιατί όπως είπε η κυβέρνηση είναι πλέον «παράλυτη» -όπως είπε- ενώ αντιπαράθεση υπήρξε και για το θέμα των στρατιωτικών κρίσεων με τον Υπουργό Άμυνας απαντώντας στην κριτική της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να υποστηρίζει ότι δεν ήταν έκτακτες αλλά προγραμματισμένες και ότι έγιναν με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια.
Το ενδιαφέρον αύριο Πέμπτη εστιάζεται στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά τις 8 το βράδι και στους πολιτικούς αρχηγούς που θα ακολουθήσουν και βέβαια σε εκείνους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προτείνουν μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας και πως αυτές οι απόψεις θα διατυπωθούν τόσο στις ομιλίες τους αλλά κυρίως στην επίμαχη ψηφοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφωνούντες με το δημοψήφισμα βουλευτές, καθώς ήδη στη λίστα αυτών, προστέθηκε και ο Πυθαγόρας Βαρδίκος από τη Σάμο που πολύ χαρακτηριστικά έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «δίνω ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα στεναχωρηθώ να δε γίνει το δημοψήφισμα». Ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ αλλά και.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.