ΚΑΙΡΟΣ

Σε «αμόκ» η Τουρκία με την Ελλάδα - Πολλαπλασιάζονται οι αποδοκιμασίες σε βάρος της

Το κρεσέντο επιθετικότητας και αναθεωρητισμού, δε σταματά μόνο στον Ερντογάν και στα πρωτοπαλίκαρα του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά διαχέεται πλέον και στην αντιπολίτευση και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Προκλητικότητα, επιθετικότητα, κρεσέντο, ντελίριο, παραλήρημα, αμόκ, είναι μόνο λίγες από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα την τακτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Το πρωτόγνωρο ίσως, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές είναι πως αυτή η στάση δεν σταματά μόνο στην πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και στα πρωτοπαλίκαρα του Υπουργικού του Συμβουλίου, που βγαίνουν πολλές φορές «βασιλικότεροι του Βασιλέως» και υπερθεματίζουν τις προκλήσεις του, αλλά το επιθετικό κλίμα διαχέεται πλέον και στην αντιπολίτευση που διαγκωνίζεται με την τουρκική κυβέρνηση στον εθνικισμό και στον ανιστόρητο παραλογισμό, αλλά και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που προβάλουν και ενισχύουν την προπαγάνδα «χορεύοντας στο χαβά» που τους βαράει ο τούρκος πρόεδρος, μετατρέποντας το άσπρο σε μαύρο και παραποιώντας κάθε πτυχή της ιστορίας που έγραψαν ανά τους αιώνες Ελλάδα και Τουρκία.

Μέρα με τη μέρα, βήμα - βήμα, πρόκληση στην πρόκληση ο τουρκικός αναθεωρητισμός με ωμά ψεύδη, κουρελιάζει κάθε ιστορική συνθήκη και διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα.

Τακτική που με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εγρήγορση παρακολουθεί, απαντά και διεθνοποιεί η Αθήνα. Μακριά από εξάρσεις και προκλήσεις, αποδομεί με επιχειρήματα και βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο κάθε τουρκικό παραλογισμό. Στο πλευρό της Ελλάδας συντάσσονται όλο και περισσότεροι σύμμαχοι και εταίροι που δημοσίως αποδοκιμάζουν και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο την Άγκυρα.

Το "πυρ" του Ερντογάν

Μετά το "σύνθημα" που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογαν αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, μέσα σε λίγες ώρες ακολούθησε πρωτοφανής πλειοδοσία στο ποιος θα ανεβάσει περισσότερο τους τόνους και θα κορυφώσει το κρεσέντο ψεύδους και απειλών κατά της Ελλάδας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρα κάθε διπλωματικού κανόνα και πρωτοκόλλου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ως Υπουργός Εξωτερικών, προχώρησε σε ένα ακόμη υβριστικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας, έθεσε εκ νέου ανυπόστατα, αυθαίρετα και προκλητικά το ζήτημα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας τα έωλα επιχειρήματα της χώρας του για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών , χαρακτήρισε βλακώδης τις απαντήσεις που δίνει η Ελλάδα στην Άγκυρα και κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς για κόμπλεξ κατωτερότητας!

Είχε προηγηθεί  το ανθελληνικό ακραίο παραλήρημα του ακροδεξιού εταίρου του Ταγίπ Ερντογαν Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  εξαπολύοντας εμπρηστικές και ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα, εγκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα και υβρίζοντας, χαρακτηρίζοντάς τον όργανο ξένων δυνάμεων

Στον ίδιο εμπρηστικό τόνο και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Μπουτσού Ναριτς Γιόκοβα, ψευδόμενη, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και κάνοντας το άσπρο μαύρο επιτέθηκε επίσης στην Ελλάδα, ισχυριζόμενη πως  η Ελλάδα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, ενώ το «τερμάτισε» κατηγορώντας τη χώρα μας πως διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022, ενώ ενέταξε στις υποτιθέμενες παραβιάσεις και τις επισκέψεις στα νησιά αυτά του Υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά!

Η απάντηση της Αθήνας

Ισχυρισμοί και ύβρεις στα οποία η ελληνική πλευρά αντέτεινε τα επιχειρήματά της που κατ' αποκλειστικότητα βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θάλασσας αρνούμενη να ακολουθήσει το παραλήρημα ψεύδους και προκλητικότητας της γείτονος, που συμβάλει μόνο στην αστάθεια της ευρύτερης περιοχής. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές  «Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, εννοώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά την "διασύνδεση" της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας» υπενθυμίζουν  και προσθέτουν «Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Τον τόνο είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε την αταλάντευτη ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναφέρθηκε στην αδιέξοδη προκλητικότητα της Άγκυρας και έστειλε νέο μήνυμα καλώντας την τουρκική πλευρά να μη μεταφέρει τη ρητορική της έντασης στο πεδίο, όπως είπε.  Ρητορική που όπως είπε ο πρωθυπουργός ξεπερνά τα όρια και από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική. «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε ότι και στο παρελθόν έχουμε δει περιόδους με μεγάλη ένταση στη ρητορική. «Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή».

"Χαστούκι" στην Τουρκία και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ως επιστέγασμα όλων των ακραίων συμπεριφορών και της προκλητικότητας της Τουρκίας ήρθε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021, η οποία αποτελεί κόλαφο για την Άγκυρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ότι αφορά μάλιστα το ελληνοτουρκικό ζήτημα οι ευρωβουλευτές εστιάζουν στη νέα τουρκική έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, όπως αναφέρουν. Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Καταδίκη που προκάλεσε την οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Αυτή η προκατειλημμένη στάση βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται, ενώ γίνεται λόγος και για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό», εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο.