Σασόλι: Ανάγκη μόνιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διαχείριση κρίσεων

«Πρέπει, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπέφεραν από την πανδημία της covid-19 να επιστρέψουμε κάτι για όλο αυτόν το πόνο και την οδύνη που υπέστησαν. Τα δημοκρατικά μας συστήματα μπορούν να το κάνουν, έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στα αυταρχικά καθεστώτα με δημοκρατικές λύσεις».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ενημερώνοντας, σε ειδική συνεδρίαση, με θέμα «Η Ευρώπη μετά την Πανδημία» τα μέλη της ειδικής Επιτροπής της Βουλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Άμυνας & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Παράλληλα ο κ. Σασόλι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μόνιμων ευρωπαϊκών εργαλείων που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πόρους στα κράτη μέλη της ΕΕ για μπορούν να αντιμετωπίσουν μια τόσο βαθιά κρίση, όπως ήταν η υγειονομική πανδημία.

   «Πρέπει και μπορούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία να καταστούν μόνιμα για να δώσουμε με τις ευρωπαϊκές μας πολιτικές περισσότερους πόρους και τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η τόσο βαθειά κρίση που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει που θα οδηγήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσέθεσε:

   «Είμαστε υπερήφανοι γιατί στην Ευρώπη παρά τα όσα συμβαίνουν κανένας πολίτης δεν έμεινε έξω από νοσοκομεία. Δεν χρειαζόταν πιστωτική κάρτα γιατί ο ευρωπαϊκός πυλώνας εγγυήθηκε την πρόσβαση στη φροντίδα. Και αυτό δεν έγινε σε όλα τα μέρη του κόσμου».

   Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική απάντηση απέναντι σε όσους επενδύουν και στοιχηματίζουν στο διχασμό και την αποδυνάμωση της ΕΕ.

   «Πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας ως ΕΕ, ώστε η δημοκρατική απάντησή μας να φθάνει στους Ευρωπαίους πολίτες. Θέλουμε να φθάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής προσφέροντας λύσεις κοινωνικές, δημοκρατικές, λέγοντας σε αυτούς που στοχεύουν στο διχασμό μας ότι η δημοκρατία είναι ακόμα σε θέση να προασπίζει το δίκαιο, είμαστε σε θέση να προασπίσουμε τις ελευθερίες μας», είπε και συνέχισε:

   «Μάθαμε πολλά από αυτούς τους 15 μήνες κρίσης, πήραμε μαθήματα. Αφήσαμε τους κανόνες του παρελθόντος που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Είναι καιρός να σκεφτούμε νέα οράματα, να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες και να αναλογιστούμε τους κανόνες του μέλλοντος που δεν θα δημιουργούν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, αδικίες και δημοκρατικά ελλείμματα, αλλά θα κλείνουν πληγές. Και πιστεύω ότι τα εθνικά Κοινοβούλια, μπορούν να δώσουν νέα πνοή γύρω από αυτούς τους κανόνες του μέλλοντος που θα επιτρέψουν να πορευθούμε συμφιλιωμένοι για ένα καλύτερο αύριο. Αν δεν το κάνουμε εμείς δεν θα το κάνει κανείς άλλος. Γι αυτό και έχουμε τεράστια ευθύνη να το κάνουμε».

   Έμφαση έδωσε ο κ. Σασόλι στα θέματα ασφάλειας και άμυνας των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με την πτήση της Ryanair, ανέφερε χαρακτηριστικά:

   «Στα σύνορα μας κάτι γίνεται. Όχι μόνο εκτρέπονται ευρωπαϊκά αεροπλάνα για να συλλάβουν ανυπάκουους, υπάρχει θέληση να αυξηθούνε οι εντάσεις στα σύνορα μας. Εμείς αντιδρούμε αναζητώντας λύσεις μέσα από διάλογο και διπλωματία. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μας διχάσουν. Αυτό το ξέρουν, το γνωρίζουν σε Ανατολή και Δύση. Μας προκαλούν κάποια απολυταρχικά καθεστώτα κι εμείς πρέπει να απαντάμε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος πρέπει να ενδυναμωθεί με άμυνα και ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Νταβίντ Σασόλι μίλησε ακόμα για νέες εξουσίες που πρέπει να δοθούν στην ΕΕ τονίζοντας ότι «αυτή την απάντηση πρέπει να δώσουμε σε όσους εξακολουθούν να στοιχηματίζουν υπέρ της Ευρώπης». «Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για τη λειτουργία της δημοκρατίας γιατί δεν είναι δεδομένη. Είδαμε τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον ότι θέλησαν να απειλήσουν τη δημοκρατία», σημείωσε.

   Κλείνοντας την ομιλία του και με αφορμή την επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για σημαντική συμβολή της χώρας μας στα δημοκρατικά ιδεώδη της Ευρώπης ενώ κατέληξε τονίζοντας:

«Η φωνή του ελληνικού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι ηχηρή και πρωταγωνιστική σε αυτή τη φάση γιατί χρειαζόμαστε την φωνή σας. Γιατί η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, θέλει να εγκαινιάσει, μετά το τέλος της πανδημίας της covid, μια νέα εποχή για τη δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων των Επιτροπών και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για δομικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί στην ΕΕ μέσα από διάφορες κρίσεις.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι, «βγαίνοντας από το σκοτεινό τούνελ μετά την περίοδο της πανδημίας, θα προωθηθούν και θα υιοθετηθούν πιο προωθημένες δημοκρατικές, ξεκάθαρες θέσεις και λύσεις».

Σημείωσε ακόμα ότι, «ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων είναι κρίσιμος για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης».

Δηλώσεις 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει όχι μόνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα αλλά και την άποψη για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και πιο δίκαιη στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

«Προσυπογράφω την άποψη μιας ευρείας πλειοψηφίας, ότι η πανδημία είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, από μια πιο ενωμένη Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία και λιγότερες κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα σε Βορρά και Νότο», επισήμανε και προσέθεσε: «Πρέπει το Ταμείο ανάκαμψης να δώσει τη δυνατότητα να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες και πρέπει να σκεφτούμε να γίνει μόνιμο στις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ, η Μαριέττα Γιαννάκου, έδωσε έμφαση στην συνεργασία και την προσφορά των εθνικών Κοινοβουλίων, ώστε όπως είπε, «στο τέλος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης να έχουν γίνει σημαντικά βήματα όχι μόνο για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημοκρατικών λειτουργιών αλλά και στο να αποκτήσει η ΕΕ μια ισχυρή προσωπικότητα στο θέμα άμυνας και ασφάλειας της».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι «η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ σημαντική στο να υπάρξει ισορροπία και να μειωθούν τα σημαντικά ελλείμματα που υπάρχουν στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τη κοινωνική συνοχή και τις οικονομικές υποθέσεις αλλά και να έχει δυνατή φωνή στα θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής του κόμματος Απόστολος Πανάς, ανέφερε ότι «η κρίση της πανδημίας ανέδειξε μεταξύ άλλων, την άμεση ανάγκη για την δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος, μιας ανθεκτικής Ευρώπης, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από βαθιές κρίσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για συνειδητή επιλογή των καπιταλιστικών χωρών να εφαρμόζουν ταξικές λύσεις υπέρ των λίγων και σε βάρος των λαών και τόνισε ότι, «δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία αυταπάτη ότι αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν σε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και μείωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υπογράμμισε ότι «σίγουρα τα μεγάλα προβλήματα θα αναδειχθούν την επόμενη μέρα μετά το τέλος πανδημίας» και πρόσθεσε ότι «αν δεν δρομολογηθεί τραπεζική δημοσιονομική ένωση, η διάλυση της ΕΕ θα είναι νομοτελειακή».
 
Τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, εκτίμησε ότι «η επόμενη μέρα της πανδημίας θα απέχει πολύ από την κανονικότητα και μόνο οι ισχυροί θα απομείνουν απέναντι σε ένα πλήθος θυμάτων της κρίσης». «Έρχονται νέες σφοδρές κοινωνικές εκρήξεις αν δεν εφαρμοστεί από την ΕΕ μια πολιτική που θα ενώνει αντί να χωρίζει», συμπλήρωσε.
 

Πηγή: skai.gr