ΚΑΙΡΟΣ

Σαμαράς: Θα περατωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά υπάρχουν όρια

Θα εργαστούμε ώστε να κάνουμε την τρόικα περισσότερη υπόλογη για το έργο της, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο.

Πρόσθεσε πως το κλιμάκιο της Ευρωβουλής που ελέγχει τα πεπραγμένα της τριμερούς θα επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να εξετάσει επί τόπου το τι συμβαίνει.

«Η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κάτι κακό, το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει», είπε ο κ. Σουλτς και τόνισε ότι στην τρόικα πρέπει να υπάρχει συνεκτικότητα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η σημερινή μας παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο έχει συμβολική αξία. «Η χώρα που πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό, και είναι ακόμα τραυματισμένη, αντιμετωπίζει την κοινωνική συνοχή ως κυρίαρχο πρόβλημα της. Έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός, αλλά σήμερα είναι όρθια μέσα στο ευρώ και την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πετυχαίνουμε το στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είπε ότι είναι δύσκολη και τόνισε ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι και αυτή η διαπραγμάτευση θα περατωθεί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι υπάρχουν όρια στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτά περισσότερη φορολογία ή μικρότερες συντάξεις. "Αυτό είναι το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο. Δεν είναι αποδεκτό από εμένα προσωπικά αλλά έπρεπε να το κάνουμε" είπε και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στην εκπλήρωση των στόχων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όσοι είμαστε υπέρ της Ευρώπης στην Ελλάδα θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι θέλει να δημιουργήσει φόβο στην κοινωνία και δεν προτείνει καμία προοπτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον.

Εκτίμησε ότι τελικά τα κόμματα θα συμφωνήσουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όσοι δεν το κάνουν ας αναλάβουν της ευθύνες τους.

Είπε ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα δεν θέλουν τις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς είπε ότι στις ευρωεκλογές οι έλληνες ψηφοφόροι δεν θα ψηφούν για ελληνική κυβέρνηση αλλά για ευρωβουλευτές.

«Είμαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης και όχι εναντίον της» δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στους ευρωβουλευτές μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μήνυμα κατά του πολιτικού εξτρεμισμού που ανέρχεται στην Ευρώπη έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Νωρίτερα, επίθεση κατά του κ. Σαμαρά εξαπέλυε ο ακροδεξιός βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ λέγοντάς του ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών, και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία, σε Μη Δημοκρατία.

«Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ» απάντησε ο πρωθυπουργός με δηκτικό τρόπο για τον ευρωσκεπτικισμό του κ. Φάρατζ.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ