.
«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο το win-win», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., οι υποδομές της χώρας, και το εργατικό δυναμικό που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες, αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης της κινεζικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κίνα έχουν αυξηθεί, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, ενώ προσέθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.
Στρέφοντας το βλέμμα στην κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η πολιτική της Αθήνας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολυμέτωπη πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
«Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει [...] Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων.
»Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας [...] Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, όπου επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στον Πειραιά αλλά και η προοπτική κινεζικών επενδύσεων στους σιδηρόδρομους, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Ο κ. Λι κατέστησε σαφές ότι ο όγκος των συναλλαγών μπορεί να φθάσει έως το 2015 τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ επίσης υπάρχουν τεράστια περιθώρια για εξαγωγές φαρμάκων, λαδιόύ και μαρμάρου από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα με μεγάλο κοινωνικό κόστος και αυτό αντιμετωπίζεται με ενισχύσεις απο την ΕΕ και προσέλκυση επενδύσεων.
Παράλληλα υπεγράφησαν πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών που αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα ακίνητα και η ναυτιλία.
Την Παρασκευή ο έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.