Απευθυνόμενος στον Βρετανό ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος τού είχε πει νωρίτερα ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία, σε Μη Δημοκρατία. «Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός με δηκτικό τρόπο για τον ευρωσκεπτικισμό του κ. Φάρατζ.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε δέσμη ερωτήσεων για τη Χρυσή Αυγή: «Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής» εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.
Για την Ανάπτυξη στην ΕΕ επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενισχύσουμε την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην τρόικα δήλωσε: «Για την τρόικα έχω εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Πίεζα, όμως, για βελτιώσεις ακόμη κι όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Μακάρι να είχα κι εγώ μία τέτοια αντιπολίτευση. Έχουν αντιμετωπιστεί πολλά λάθη και το πρόγραμμα αποδίδει».
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς είπε ότι η «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος, αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης»
«Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αλλά να μην ξανασηκώνεσαι», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως η Ελλάδα «διέψευσε όλες τις Κασσάνδρες» και πλέον «μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα δοκιμάστηκε όσο δεν έχει δοκιμαστεί οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε.», εν μέρει λόγω «δικών της λαθών» που «συνεχίζονταν επί δεκαετίες», εν μέρει λόγω «κατασκευαστικών λαθών το ενιαίου νομίσματος», αλλά και εν μέρει εξ’ αιτίας «λαθών που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα», όπου του πολλαπλασιαστή, που υποτίμησε την ύφεση που ακολούθησε.
Ευχήθηκε καμία άλλη χώρα να μην περάσει αυτά που βιώνει η Ελλάδα κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Συμπλήρωσε όμως πως η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί σε ένα σύμβολο της Ευρώπης που μπορεί να λειτουργήσει και να πάει μπροστά. «Είμαστε περήφανοι, κρατάμε το έδαφός μας, και αποδεικνύουμε σε όλους πως μπορούμε να τα καταφέρουμε». Υπογράμμισε πως μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετη στη δημοσιονομική πειθαρχεία.
Στρέφοντας το βλέμμα στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με αμοιβαιότητα και αναλογικότητα ευθύνης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου να μην πάνε στις κάλπες με την «πίκρα της κρίσης», αλλά «με την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται».
Τέλος, μιλώντας στα αγγλικά, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα μέτωπα, υπογραμμίζοντας πως η λύση στα προβλήματα είναι «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».
«Ενωμένοι, εξάγουμε σταθερότητα και ασφάλεια, χωρισμένοι, εισάγουμε αστάθεια και ανασφάλεια», κατέληξε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.