ΚΑΙΡΟΣ

Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ψήφους υπέρ, 131 κατά, και δύο «παρών», χωρίς να υπάρχουν «διαρροές» από τα στρατόπεδα της συμπολίτευσης. Υπέρ της κυβέρνησης δεν τάχθηκε κανένας ανεξάρτητος, ενώ δύο ψήφισαν «παρών».

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο, δεν θα μπει σε άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού», και μάλιστα δεν χρειάζεται ούτε τα υπολειπόμενα χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί προληπτικής στήριξης της χώρας μας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναφέρθηκε σε νέο μνημόνιο αλλά στο ενδεχόμενο μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ώστε να είναι ασφαλέστερη η έξοδός της στις αγορές.

Συμπλήρωσε πως τίποτα σχετικό δεν έχει αποφασιστεί και πως το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ την Κυριακή.

«Σίγουρα δεν μιλάμε για μνημόνιο, αλλά για μετά-μνημόνιο», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. Προσέθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις «θα συνεχιστούν», αλλά «θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε προτείνει εμείς».

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα δανεικά και επαχθείς όρους», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως στόχος της Αθήνας είναι να βγει από το πρόγραμμα του Ταμείου, που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε και στα στρες τεστς των τραπεζών, προαναγγέλλοντας πως το υπόλοιπο του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα «δικαιούται» πρόσθετη βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους της.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο χρέος, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως είναι βιώσιμο, «ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές - Φορολογικές αλλαγές

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως το συμφέρον της Ελλάδας είναι η σταθερότητα.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «προσπαθεί να βάλει μπουρλότο σε όλα», βάζοντας την Ελλάδα σε κίνδυνο να «την τσακίσουν οι αγορές» λόγω της «αβεβαιότητας». Συμπλήρωσε πως η Κουμουνδούρου επιδιώκει εκλογές προκειμένου να αξιοποιήσει την παρούσα συγκυρία και να αποφύγει το μέλλον, όταν η κυβερνητική πολιτική θα έχει ορατά αποτελέσματα.

«Εκλογές δεν θα γίνουν όταν το θέλετε εσείς, αλλά όταν το λέει το Σύνταγμα», είπε, εξηγώντας πως ο «τελικός απολογισμός» θα γίνει το 2016.

Ο πρωθυπουργός χάραξε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως δρομολογείται «σταδιακή» μείωση του ΕΝΦΙΑ, πιθανώς από ήδη το 2015, με παράλληλο «εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών».

Προανήγγειλε επίσης μείωση φόρων για τα φυσικά πρόσωπα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για διάφορους κλάδους, στο μοντέλο του κλάδου της εστίασης.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως «προβλέπει πάντα τα χειρότερα και πέφτει μονίμως έξω», ακολουθώντας πολιτική «πεζοδρομίου».

Κατήγγειλε «εκβιαστική» στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έκανε λόγο για «μικρομεγαλισμό» και «τοξική γεύση αλαζονείας» από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση πως με τη στάση της επιδιώκει πολιτική αστάθεια που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα ενώ βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τη δικομματική για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «για να κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη και σταθερή».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ