ΚΑΙΡΟΣ

«Ροζ και γαλάζιες» ιστορίες εσωκομματικών εκλογών

Αλλαγές ηγεσίας στα κόμματα με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσιών στα κόμματα ήταν πάντα ενδιαφέρουσες. Στις 10 Σεπτεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 16 του μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον νέο του αρχηγό.

Τρεις ήταν οι πρόεδροί του έως τώρα. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός τον οδήγησε δυο φορές στην εξουσία το 2015 και είναι η αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία για τον χώρο της Αριστεράς. Η αλήθεια είναι, όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πολλές εναλλαγές στην προεδρία όπως η Νέα Δημοκρατία. Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου για 15 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που η περίοδος που διανύει η Κουμουνδούρου είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη, καθώς η αποχώρηση του ήταν μη αναμενόμενη.

Η γαλάζια παράταξη στον αντίποδα έχει αλλάξει εννέα επικεφαλής από την ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 1974. Ο κανόνας ήταν να οδηγείται σε αλλαγή της ηγεσίας μετά από κάθε μεγάλη ήττα. Και μάλιστα μέχρι το 1997 τους νέους προέδρους τους όριζε κοινοβουλευτική ομάδα.

Η πρώτη αλλαγή σκυτάλης έγινε το 1980 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «μετακόμισε» στο προεδρικό Μέγαρο. Ο Γεώργιος Ράλλης βγήκε νέος πρόεδρος από την κοινοβουλευτική ομάδα έναντι του Ευάγγελου Αβέρωφ. Η ήττα, όμως του 1981 ήταν βαριά με τον Γεώργιο Ράλλη να φεύγει από την προεδρία και να παραμένει απλώς βουλευτής στο κόμμα. Το τιμόνι της γαλάζιας παράταξης ανέλαβε ο Ευάγγελος Αβέρωφ υπερτερώντας  του Κωστή Στεφανόπουλου και του Ιωάννη Μπούτου.

Η ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1984 ήταν η αφορμή ο Ευάγγελος Αβέρωφ να υποβάλει την παραίτησή του. Το σώμα της κοινοβουλευτικής ομάδας εξέλεξε στη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (71 ψήφοι) που κέρδισε τον Κωστή Στεφανόπουλο (40 ψήφοι). Μετά την ήττα του 1985 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζήτησε επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα και την έλαβε. Τέσσερα χρόνια μετά βγήκε πρώτος με μεγάλο ποσοστό σε δυο εκλογικές μάχες το 1989 και μια το 1990 αναλαμβάνοντας χρέη πρωθυπουργού. Παρέμεινε στο τιμόνι της ΝΔ έως το 1993, καθώς έχασε από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Υπέβαλε την παραίτησή του και πρόεδρος του κόμματος αναδείχθηκε, πάλι από την κοινοβουλευτική ομάδα, ο Μιλτιάδης Έβερτ έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Το 1996 το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε ριζικά και πλέον ο πρόεδρος του κόμματος αποφασίσθηκε να εκλέγεται από το διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα. Οι  πρώτες εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου του 1997 και στον πρώτο γύρο ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε με 40.37%. Ακολούθησαν ο Γιώργος Σουφλιάς με 30.52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ με 25.34% και ο Βύρων Πολύδωρας με 3.4%. Στο δεύτερο γύρο πρόεδρος αναδεικνύεται ο Κώστας Καραμανλής με 69,16% έναντι 30.84% του Γιώργου Σουφλιά.

Ο Κώστας Καραμανλής, αφού παρέμεινε στην ηγεσία της ΝΔ για 12 χρόνια παραιτήθηκε το 2009 μετά την ήττα του από τον Γιώργο Παπανδρέου. Νέες εσωκομματικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν και ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε την Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Μετά από διαβουλεύσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος η εκλογή θα γινόταν με ανοικτή διαδικασία από τα μέλη. Στις 29 Νοεμβρίου του 2009 εξελέγη αρχηγός, με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στις 5 Ιουλίου του 2015, μετά τη νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,3%, ο Αντώνης Σαμαράς υπέβαλε την παραίτησή του παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για να δρομολογήσει εσωκομματικές διαδικασίες.  Ενόψει και των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 ο κ.Μεϊμαράκης έμεινε στην προεδρία και οδήγησε τη γαλάζια παράταξη στις κάλπες.

Τελικά έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δρομολογήθηκαν νέες εσωκομματικές εκλογές. Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 20 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 115.162 ψήφους, ποσοστό 28,5%, 11% πίσω από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κράτησε ουδέτερη στάση. Ο νυν πρωθυπουργός επικράτησε του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016, με ποσοστό 52,43% και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Πηγή: skai.gr