ΚΑΙΡΟΣ

«Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση για ρήτρα αναπροσαρμογής, διακοπές ρεύματος

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Φωτιά σε λογαριασμούς αλλά και στην πολιτική αντιπαράθεση βάζει η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στου λογαριασμούς ρεύματος. Η  αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμερίζοντας  την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση ενώ το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει  πως η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων.

Ανεβάζοντας ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα την ενεργειακή ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τους κόβεται το ρεύμα, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Μετά τη συνάντηση μάλιστα που είχε με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην ΕΕ που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά σχεδόν 100% το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας». Κάλεσε δε, την κυβέρνηση «να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα»  και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία της τροπολογίας.

«Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, χαρακτηρίζοντας  «Παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα-  να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο. Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης «Δεν Πληρώνω», τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Υπενθύμισε δε, ότι  «η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών από την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων. Για αυτό στις τιμές λιανικής η Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το μήνα Μάρτιο. Χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο».

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μετριάσει τις συνέπειες στους πολίτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε επίσης, για μία ακόμη φορά πως η κυβέρνηση  πέραν των όσων έχει ήδη κάνει, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Για αυτό  υπενθύμισε το σχέδιο που επεξεργάζεται για ουσιαστική παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. «Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ήδη άλλωστε , ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις, που πρέπει να κάνει συνολικά η Ευρώπη και σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση και της τιμής του φυσικού αερίου, διεθνώς της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην απεξάρτησή του από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε ό,τι αφορά στην ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτάσεις,  που έχουν τύχει ευρύτερης αποδοχής και πλέον αναμένονται οι  κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, υπό επεξεργασία είναι και το εθνικό σχέδιο, αποφασιστικής παρέμβασης, σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε επίπεδα αισθητά κατώτερα από αυτά που είναι σήμερα. « Όλα αυτά, σε συνέχεια των κινήσεων που η Κυβέρνηση έχει κάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κινήσεις που σύμφωνα με την κυβέρνηση, «παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις και τις τεράστιες δυσκολίες που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Μάρτιο, για παράδειγμα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η λιανική τιμή να έχει διαμορφωθεί πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με περίπου 14 ευρωπαϊκές χώρες να είναι πολύ ακριβότερες από εμάς. Ανάμεσα σε αυτές, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επίσης» .

Τι γίνεται με τις διακοπές ρεύματος

Παρά τα μέτρα στήριξης και επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, η αλήθεια είναι ότι προφανώς υπάρχουν κάποιοι πολίτες , που παρά τα μέτρα στήριξης δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο αυτό προϋπήρχε ακόμη και σε περιόδους που δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και παλαιότερα υπήρχαν δυσκολίες στην αποπληρωμή και περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης πελατών με ανεξόφλητους λογαριασμούς, αλλά και επανασυνδέσεις μετά από διευθέτηση καθώς υπάρχει η δυνατότητα διακανονισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονταν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό τα περασμένα έτη και πιο συγκεκριμένα τη διετία 2017-2018.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, το 2021 υπήρξαν 274.222 αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις, καθώς μεσολάβησαν διευθετήσεις-διακανονισμοί.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμιά αύξηση διακοπών ρεύματος, αλλά -όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων-  μείωση. Διευκρινίζεται πρωτ’ απ’ όλα ότι τα αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης δεν συμπίπτουν με τις διακοπές ρεύματος που γίνονται τελικά.

Πιο συγκεκριμένα:

- Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διακόπηκε η ηλεκτροδότηση το 2017 ήταν 233.092, το 2018 ήταν 220.314 το 2019 ήταν 172.843, το 2020 ήταν 186.887, το 2021 ήταν 168.471 και το 2022 είναι μέχρι στιγμής 56.755.

Επίσης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους έγινε επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης μετά από διακοπή λόγω οφειλής το 2017 ήταν 168.622, το 2018 ήταν 156.137, το 2019 ήταν 128.001, το 2020 ήταν 121.194, το 2021 ήταν 112.434 και το 2022 είναι ήδη  30.011.

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Ε.Η. που αφορούν πελάτες της: Το 2016 υπήρξαν 313.604 αιτήματα  διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 145.053 συνδέσεις.

Το 2017 υπήρξαν 524.269 αιτήματα  διακοπής και τελικά κόπηκαν 223.854 συνδέσεις.

Το 2018 υπήρξαν 487.075 αιτήματα διακοπής και τελικά κόπηκαν 194.881 συνδέσεις.

Το 2019 υπήρξαν 312.640 αιτήματα  διακοπής και τελικά κόπηκαν 133.678 συνδέσεις.

Το 2020 υπήρξαν 374.153 αιτήματα  διακοπής και τελικά κόπηκαν 137.260 συνδέσεις.

Το 2021 υπήρξαν 274.222 αιτήματα διακοπής και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις.

Πλαφόν στη λιανική ζητά το ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιμένει να ζητά την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και σε ελέγχους στην αγορά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την έχει αφήσει ανεξέλεγκτη. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση «να μπει ένα τέλος στις ανεξέλεγκτες χρεώσεις. Να επιβληθεί πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος άμεσα» και βάλλει τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα καλώντας τους «να σταματήσουν να καλύπτουν την αισχροκέρδεια και να στηρίξουν την πρότασή μας. Η πρότασή μας για πλαφόν στη λιανική θα δώσει άμεση ανάσα στους πολίτες και έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. που την έχει συμπεριλάβει στην εργαλειοθήκη της και λύνει άμεσα το πρόβλημα».