ΚΑΙΡΟΣ

Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ: Τι προβλέπει το κείμενο συμπερασμάτων για τις σχέσεις ΕΕ –Τουρκίας

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία έως το 2024.
Από αυτά η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου 4 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, θα λάβει 3,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς όπως είπε «αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο κείμενο συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί αναφορές που επιθυμούσε η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση. Ενδεικτικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει αναφορά σε τελωνειακή ένωση με ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη (η Άγκυρα δεν δέχεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία), θα χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και θα προειδοποιεί ότι «πρέπι να είναι διαρκής», θα καταδικάζει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους και θα επαναλαμβάνει την απόλυτη δέσμευση της ΕΕ σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι εν λόγω αναφορές αναμένεται να είναι οι εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους».

«Το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021»

«Τελωνειακή Ένωση με ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη».

«Το Συμβούλιο παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ». 

Ικανοποίηση και στην Άγκυρα

Στην Τουρκία αν και αναμένουν τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου των 27, επικρατεί ικανοποίηση λόγω του νέου πακέτου ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να διοχετευτούν προς την Άγκυρα για το προσφυγικό.

Η στάση της Γερμανίας εκτιμούν ότι εκφράζει τις θέσεις της Τουρκίας τόσο στο προσφυγικό όσο και στο λιβυκό, γεγονός που ικανοποιεί τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης. Αντίθετα η Αυστρία και ο Σεμπάστιαν Κουρτς ενοχλεί την Άγκυρα καθώς έθεσε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αρκετές τουρκικές ιστοσελίδες στρέφουν τα βέλη τους κατά του Αυστριακού Καγκελάριου.

Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι συνομίλησαν για το θέμα της Συρίας αλλά και της προμήθειας εμβολίων και δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της Λιβύης.

Πηγή: skai.gr