«Πέραν της ανάπτυξης, η μοναδική επιλογή που εξετάζω είναι η χρήση του μηχανισμού [αγοράς κρατικών ομολόγων] που προτάσσεται από την [Ευρωπαϊκή] Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, σημειώνοντας πως η ισπανική κυβέρνηση έχει «εντελώς αποκλείσει» το ενδεχόμενο αιτήματος για πλήρες πακέτο βοήθειας καθώς «αυτό δεν είναι αυτό που χρειάζεται η ισπανική οικονομία σε αυτή την κατάσταση».
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ προϋποθέτει την υπαγωγή της εκάστοτε βοηθούμενης χώρας στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, τον προσωρινό EFSF και τον μόνιμο ESM, επομένως, το γεγονός ότι η Μαδρίτη εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην πρωτοβουλία της Ευρωτράπεζας δεν συνάδει πλήρως με τη στάση που τηρεί ο κ. Ραχόι. Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει πως ένα κράτος μπορεί να υπαχθεί σε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ουσιαστικά αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, ο κ. Ραχόι σχολίασε πως θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τα κέρδη από τυχόν προσφυγή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Επιπλέον, ο ισπανός ηγέτης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε άλλους να «αποφασίσουν πώς πρέπει να γίνουν οι περικοπές», επαναλαμβάνοντας ένα μήνυμα που είχε στείλει και κατά τη διάρκεια της πρώτης του τηλεοπτικής συνέντευξης τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου.
«Ο μεγάλος στόχος είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο κ. Ραχόι.
Τέλος, ερωτηθείς για τις εγγυήσεις που απαίτησε και έλαβε η Φινλανδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Ραχόι απάντησε φανερά ενοχλημένος: «Εγώ δεν έχω ζητήσει για εγγυήσεις από την Ελλάδα ή οποιονδήποτε άλλον». Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.