Ραχόι: «Λογικοί» όροι σε περίπτωση διάσωσης – Δεν θα μας υποδείξουν μέτρα

Την πεποίθηση ότι οι εταίροι της Ισπανίας στην ευρωζωνη θα θέσουν «λογικούς» όρους σε περίπτωση που η Μαδρίτη υποχρεωθεί τελικά να προσφύγει στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι η Μαδρίτη ακόμη εξετάζει το ενδεχόμενο διάσωσης και προειδοποιώντας πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δεχθεί την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι πάντες θα είναι λογικοί, όμως επιμένω πως δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια απόφαση [για υποβολή αιτήματος διάσωσης]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε από την έναρξη της πρωθυπουργίας του, πριν από περίπου εννέα μήνες.

Παρά ταύτα, ο ισπανός ηγέτης υπογράμμισε πως η Μαδρίτη δεν πρόκειται να επιτρέψει σε οποιονδήποτε τη μικροδιαχείριση των πολιτικών που θα εφαρμοσθούν, ακόμα και σε περίπτωση που η Ισπανία υποχρεωθεί να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης.

«Θα κοιτάξω τους όρους, [ωστόσο] δεν θα μου άρεσε και δεν θα μπορούσα να δεχτώ να μου πούνε ποιες είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές όπου θα πρέπει να περικόψουμε [δαπάνες]», προειδοποίησε ο κ. Ραχόι, αποσαφηνίζοντας πως ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές που θα θέσει η Μαδρίτη είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις.

«Η πρώτη οδηγία που έδωσα στον υπουργό Οικονομίας, που ετοιμάζει τον προϋπολογισμό, είναι ότι δεν πρέπει να επηρεάσει τους συνταξιούχους», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Ραχόι. Ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» των συντάξεων εκτιμάται ότι θα απέφερε τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Στρέφοντας το βλέμμα του στα σκληρά δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι, σε κανονικές συνθήκες, δεν θα ελάμβανε ποτέ αυτά τα μέτρα και ισχυρίστηκε εκ νέου ότι θα μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με την πρώτη ευκαιρία.

Τέλος, ερωτηθείς εάν και ο ίδιος θα διαδήλωνε κατά μιας κυβέρνησης που επέβαλε τόσο βαριά φορολογία, ο κ. Ραχόι απάντησε πως «ναι», σημειώνοντας ωστόσο πως θα συμμετείχε στις κινητοποιήσεις μονάχα με κίνητρο τις ιδεολογικές προκαταλήψεις, αλλά ότι δεν θα διαδήλωνε για την ανάγκη που πίεσε τη Μαδρίτη να επιβάλει τους αυξημένους φόρους.

Παράλληλα, ο ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο διενέργειας μίας ψήφου εμπιστοσύνης με αφορμή την εγκατάλειψη προεκλογικών υποσχέσεων, επαναλαμβάνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αναγκαία προκειμένου η ιβηρική χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης - Δώρα Μακρή (DW), Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου