Της Αθηνάς Παπακώστα
Στον αστερισμό του Qatargate ζει εδώ και μία εβδομάδα η βελγική πρωτεύουσα με το σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων να ρίχνει βαριά τη σκιά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ιταλικό άρωμα εκτυλίσσονται σκηνές ενός αστυνομικού θρίλερ στο επίκεντρο του οποίου παραμένει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.
Χθες, διαβάσαμε την κατάθεση-ποταμό του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι να ισχυρίζεται ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είναι αθώα και δεν γνώριζε για τα χρήματα τα οποία βρίσκονταν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν στα ρεπορτάζ τους οι βελγικές Le Soir και Knack καθώς και η ιταλική La Repubblica λύγισε ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών ομολογώντας την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate λέγοντας ότι ήταν μέλος οργάνωσης η οποία είχε διασυνδέσεις τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη. Μολονότι, όπως φέρεται να είπε, δεν είχε ανάγκη τα χρήματα - καθώς κάθε μήνα λάμβανε μισθό ύψους 2.500 ευρώ - στάθηκε στο πλευρό του μέντορά του, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μπορεί να μην ήταν πλέον ευρωβουλευτής, ήταν όμως εκείνος ο οποίος τον «ανακάλυψε» όταν ήταν μόλις 22 ετών φοιτητής δίνοντάς του την ευκαιρία της πρόσβασης στους πολιτικούς κύκλους των Βρυξελλών. «Έτσι δείχνουν οι νεαροί Μιλανέζοι την "ευγνωμοσύνη τους" όταν κάποιος του βοηθά», φέρεται να τόνισε, χαρακτηριστικά ο 35 ετών σήμερα Φραντσέσκο Τζιόρτζι για εκείνον που πλέον κατονομάζει ως επικεφαλής της οργάνωσης.
Από την πλευρά του, ο Λοράνς Κενς, συνήγορος του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ερωτηθείς από τη Le Soir απάντησε ότι δεν έχει αυτές τις πληροφορίες καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την "παραβίαση του απορρήτου" σε δικαστικά έγγραφα στα οποία δεν επιτρέπεται κανείς να έχει πρόσβαση. Στην ομολογία του ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι "έκαψε" άλλα δύο πρόσωπα. Πρόκειται για τους εν ενεργεία βουλευτές των ευρωσοσιαλιστών, Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγος) και τον Αντρέα Κοτσολίνο (Ιταλός) του οποίου μάλιστα είναι κοινοβουλευτικός βοηθός. Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα τόνισε, επίσης μιλώντας στη Le Soir, ότι ο πελάτης του "δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό" και ότι παραμένει στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Σε μία εβδομάδα από σήμερα θα συζητάμε για τα όσα θα πει η Εύα Καϊλή ενώπιον των δικαστικών αρχών καθώς η δική της ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου.
Ο ΣΚΑΪ και ο απεσταλμένος του στις Βρυξέλλες, Γιάννης Σουλιώτης, συνομίλησε με πηγή παρούσα κατά την προσαγωγή της κ. Καϊλή ζητώντας ωστόσο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής όταν πλέον βρισκόταν στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας στην οδό Ρουαγιάλ στις Βρυξέλλες είπε ότι είχε ξαναδεί τσάντες και σακούλες με μετρητά και στο παρελθόν. Τόνισε επίσης ότι ζήτησε από τον πατέρα της και τη σύζυγό του να μεταφέρουν τα χρήματα εκτός σπιτιού, αφότου η ίδια είχε πληροφορηθεί από τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης για την προσαγωγή του συντρόφου της. Ωστόσο, οι κινήσεις της ήδη παρακολουθούνταν και η ίδια με αυτή της την απόφαση δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες επέτρεψαν να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Από την πλευρά της, η κ. Καϊλή δηλώνει μέσω του δικηγόρου της ότι "δεν θα γίνει Ιφιγένεια" επιμένοντας να αρνείται οποιοδήποτε εμπλοκή με τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν σπίτι της, επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη στον σύντροφο της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ειδικότερα, ο δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι "η βαλίτσα με τα χρήματα σπίτι της δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ" και συμπλήρωσε πως "όλες οι ενέργειες της κ. Καϊλή ήταν με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κ. Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κ. Μέτσολα". Επιπλέον ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι η κ. Καϊλή "όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους. Γι΄αυτό ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος. Τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους. Τον πρόλαβε, όμως, η Αστυνομία".
Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της Εύας Καϊλή είναι πλέον πολλά. Μεταξύ αυτών αναπάντητο ερώτημα παραμένει το γεγονός ότι η ίδια δεν επέλεξε να ενημερώσει την αστυνομία αλλά τον πατέρα της. Ένα επιπλέον ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι πώς γνώριζε σε ποιον πρέπει να παραδώσει ο πατέρας της τα χρήματα και για ποιο λόγο δεν αποκάλυψε το όνομά του στις αρχές. Επιπλέον, γιατί δεν είχε αντιδράσει και στο παρελθόν όταν – όπως η ίδια φέρεται να ισχυρίστηκε – είχε ξαναδεί σακούλες με μετρητά στην οικία της; Και, τέλος, σταθερό ερώτημα παραμένει το γεγονός ότι ενώ μιλούσε ανοιχτά υπέρ του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να πάρει μέρος σε επιτροπή του ΕΚ, στην οποία δεν ήταν καν μέλος, ψηφίζοντας, μάλιστα, υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους ταξιδιώτες από την εν λόγω χώρα...
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η Οικονομική Εισαγγελία διατάσσει έρευνα με αντικείμενο αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία με την ποινική προκαταρκτική έρευνα να αφορά στην απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων και τον ενδελεχή έλεγχο κάθε οικονομικής δραστηριότητας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κι ενόσω όλοι περιμένουν η κ. Καϊλή να περάσει το κατώφλι του προδικαστικού συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναστέλλει τις εργασίες που σχετίζονται με το Κατάρ ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και τη συμφωνία ΕΕ – Κατάρ για τις αερομεταφορές, καθώς και τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, και η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, προαναγγέλλει ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων για διαφάνεια και λογοδοσία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.