Qatargate- Ξετυλίγεται το κουβάρι: Η διαδρομή του χρήματος από το Κατάρ, το Μαρόκο έως τη Βραζιλία

Σήμερα αναμένεται η ακρόαση της συζύγου του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, προκειμένου να αποφασιστεί η έκδοσή της ή μη στο Βέλγιο- Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη της Εύας Καϊλή

Της Αθηνάς Παπακώστα

Με ένα κουβάρι. Έτσι, μοιάζει το Qatargate που πλέον εξελίσσεται και σε Μαρόκο-Gate. Με ένα κουβάρι προσώπων, ένα κουβάρι κρατών, ένα κουβάρι χρηματικών διαδρομών, ένα κουβάρι αποκαλύψεων. Και ακόμη δεν βρισκόμαστε ούτε στα μισά της διαδρομής μίας υπόθεσης με… πλοκάμια που μπορεί να εκτείνονται ακόμη και μέχρι τη Βραζιλία.

Κατ’ αρχάς σήμερα, Δευτέρα, αναμένουμε την ακρόαση της συζύγου του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, προκειμένου να αποφασιστεί η έκδοσή της ή μη στο Βέλγιο. Η ίδια ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί και, αύριο, Τρίτη για την κόρη του τέως ευρωβουλευτή, Σίλβια Παντσέρι. Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Βελγίου και Ιταλίας συνεργάζονται στενά και εντός των επόμενων ωρών θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να εξετάσουν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει. Ενώ, φυσικά, το μεγάλο «γεγονός» της εβδομάδας δεν είναι άλλο από την κατάθεση της Εύας Καϊλή, το πιο προβεβλημένου προσώπου από τους τέσσερις κατηγορούμενους, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναμένεται να περάσει την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, το κατώφλι  του δικαστικού συμβουλίου και μέχρι τότε οι έρευνες θα συνεχίζονται με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αυτή τη στιγμή, οι αρχές ακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος με τρέχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς των Παντσέρι και Τζόρτζι να μπαίνουν στο στόχαστρο ακόμη και εάν βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Σκοπός των ερευνών των βελγικών και των ιταλικών αρχών είναι να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν «κρυφοί» λογαριασμοί του κυκλώματος σε χώρες του εξωτερικού. Έτσι, στο μικροσκόπιο μπαίνει ένα πιστωτικό ίδρυμα της Βραζιλίας, μεταδίδει η κρατική Rai με την εφημερίδα La Repubblica να το κατονομάζει. Πρόκειται για την Lift Bank Βραζιλίας αναφέρει η ιταλική εφημερίδα σημειώνοντας ότι το Βέλγιο έστειλε μήνυμα στις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου να μην ψάξουν μόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα και από τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα σε αυτό το πιστωτικό ίδρυμα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Verita, εκτός από τα μετρητά, στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν και ακίνητα που έχουν αγοράσει οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Qatargate.

Σε ό,τι αφορά στο Μαρόκο, το Politico το Σαββατοκύριακο επιχείρησε να ρίξει φως με ρεπορτάζ του γράφοντας για τον νυν πρεσβευτή της χώρας στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, που εδώ και τουλάχιστον 11 χρόνια τον συνδέει στενή φιλία με τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Μαζί υπήρξαν συμπρόεδροι της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ – Μαρόκου. Είχαν ταξιδέψει στο Ραμπάτ και σύμφωνα με τον λογαριασμό του Ατμούν στο Facebook τους έχουν απονεμηθεί βασιλικά τιμητικά μετάλλια για τις υπηρεσίες τους στο βασίλειο. Υπάρχουν επίσης κοινές τους φωτογραφίες με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι να είναι παρών σε κάποιες από αυτές. Ούτως ή άλλως, το Βέλγιο έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εάν και το Μαρόκο εξαγόρασε επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως έγινε γνωστό, το ένταλμα έκδοσης στο Βέλγιο για τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι αναφέρεται συγκεκριμένα τον Ατμούν για «δώρα».

Απαντήσεις αναζητούν οι Αρχές και εντός του Ευρωκοινοβουλίου αφού ο σύντροφος της κ. Καϊλή εμφανιζόταν να κινεί τα νήματα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο υπακούοντας στις εντολές του «μέντορά» του Παντσέρι. Πάντα, σύμφωνα με τη La Repubblica ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά που κατασχέθηκαν σε σπίτια και γραφεία ευρωβουλευτών, βοηθών και άλλων παραγόντων άρχισαν να «μιλούν» επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις των ανακριτών ότι ήταν ο 35χρονος Μιλανέζος Τζόρτζι εκείνος ο οποίος οργάνωνε αριστοτεχνικά τις ψηφοφορίες που αφορούσαν Κατάρ και Μαρόκο υπό τις οδηγίες του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι. Την ίδια στιγμή, η ίδια εφημερίδα συνδέει το σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων και με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus το οποίο ερευνά η ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Τζόρτζι φέρεται να έπρεπε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Αντρέα Κοτζολίνο, του επικεφαλής του δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο ο οποίος - δεν αποκλείουν οι αρχές - να είναι το πέμπτο πρόσωπο του σκανδάλου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο λογισμικό για να παρακολουθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ η Εύα Καϊλή είναι μέλος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το ζήτημα… Pegasus.

Αυτό το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ευρώπη μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα. Στη θέση κάθε κομμένου κεφαλιού, ξεφυτρώνει ένα ακόμη και οι έρευνες των Αρχών που ξεκίνησαν το 2021 συνεχίζουν ενώ απομένουν ακόμη 12 ημέρες για το 2023. 
 

Πηγή: skai.gr