Κλείσιμο

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της Εύας Καϊλή - Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η Εύα Καϊλή θα οδηγηθεί από τις φυλακές του Άρεν, όπου και κρατείται, ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης και τα ερωτήματα είναι ήδη πολλά

Της Αθηνάς Παπακώστα


Ο χρόνος για την κατάθεση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετράει αντίστροφα. Η Εύα Καϊλή θα οδηγηθεί από τις φυλακές του Άρεν, όπου και κρατείται, ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης και τα ερωτήματα είναι ήδη πολλά.  

Η ίδια όταν οδηγήθηκε στην οδό Ρουαγιάλ, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, φέρεται ενώπιον του εισαγγελέα να δήλωσε ότι στο παρελθόν είχε δει σακούλες με μετρητά στο σπίτι της, στον αριθμό 6 της οδού Wierz λίγα μέτρα μακριά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, όμως, η υπερασπιστική της γραμμή επιμένει ότι η ίδια δεν γνώριζε για τις 150.000 ευρώ που, τελικά, βρέθηκαν στην οικία της.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξηγούσε μία εβδομάδα περίπου πριν ότι, όταν η ίδια έμαθε ότι ο σύντροφος της έφερε τα χρήματα στο σπίτι, ρώτησε "ποιανού είναι" και πήρε την απάντηση ότι ανήκουν σε άλλο πρόσωπο και ζήτησε να απομακρυνθούν από το σπίτι. Προσέθετε μάλιστα ότι "στην προσπάθεια απομάκρυνσης τους δόθηκαν στον πατέρα της".

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι ο πατέρας της κ. Καϊλή συνελήφθη με μια βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας, η οποία περιείχε 750.000 ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA, σε αυτή βρέθηκαν επίσης ένα τάμπλετ, ένα μπιμπερό και γάλα με το ρεπορτάζ να σημειώνει ότι "η βαλίτσα πρέπει να ήταν έτοιμη ώρες πριν από τη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή".  

Τα ερωτήματα για τη στάση της κ. Καϊλή γίνονται ολοένα και περισσότερα. Για ποιο λόγο ζητεί από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα και σε ποιον; Γιατί του δίνει γάλα και μπιμπερό, όταν αυτά θα ήταν χρήσιμα μόνον για την δύο ετών κόρη της; Γιατί δεν τηλεφώνησε εξ αρχής στην αστυνομία; Και αφού είχε γνώση - όπως η ίδια φέρεται να είπε κατά τις πρώτες ώρες της προσαγωγής της - για σακούλες με χρήματα στο σπίτι γιατί τότε δεν είχε αντιδράσει; Εάν σε αυτή την εξίσωση με τους τόσους άγνωστους "χ" προσθέσουμε και τις δηλώσεις της υπέρ του Κατάρ αλλά και τη συμμετοχή της σε επιτροπή - της οποίας δεν ήταν μέλος, για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για ταξιδιώτες από τη Ντόχα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται και δεν γίνεται τίποτε ευκολότερο για την ίδια η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης πέντε ετών. 

Ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος συνήγορός της κ. Αντρέ Ριζόπουλος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημοσίως και αναμένει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η "έκπτωτη" αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα οδηγηθεί τελικά την Πέμπτη ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου καθώς η ακρόαση της, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη, αναβλήθηκε.   

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξέδωσε χθες ένα δελτίο Τύπου για στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από ισπανόφωνο λογαριασμό στο Twitter και εμφανίζουν την υπό έρευνα πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και μέλη της οικογένειας της να είναι αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών. Ειδικότερα, αναφέρει: "τα έγγραφα που εμφανίζουν την κ. Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της να έχουν δεχθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ σε δήθεν ονομαστικούς λογαριασμούς τους στον Παναμάς από κρατική εταιρεία του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ είναι προδήλως και κακότεχνα πλαστογραφημένα". 

Ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτει επίσης ότι: "θα στείλουμε άμεσα στον κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτη, Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες τα πλαστογραφημένα έγγραφα, ώστε άμεσα να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές στον Παναμάς και να πιστοποιηθεί αυθεντικά η πλαστογραφία τους, συγχρόνως δε θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εντοπιστεί ο πλαστογράφος που επιχειρεί να παραπλανήσει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες". 

Οι βελγικές και οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να εξετάζουν τις ροές χρήματος σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς εντός και εκτός Ευρώπης με τις πληροφορίες να έρχονται με το σταγονόμετρο χωρίς να συμπληρώνουν, ακόμη, το παζλ. Από τη μία είναι το Κατάρ, από την άλλη, όμως, είναι το Μαρόκο. Τέσσερις είναι οι κρατούμενοι: Καϊλή, Τζόρτζιο, Παντσέρι και Ταλαμάνκα. Δεν είναι όμως απίθανο να γίνουν περισσότεροι. Πολλοί στρέφουν το βλέμμα τους στον επικεφαλής του Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντρέα Κοτζολίνο, εν ενεργεία ευρωβουλευτή, ο οποίος εμπλέκεται στην έρευνα αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση. Άλλοι τηρούν στάση αναμονής και για τον Μαρκ Ταραμπέλα, Βέλγο ευρωβουλευτή.

Προς το παρόν, στις Βρυξέλλες φέρεται να οδηγείται και η σύζυγος Παντσέρι. Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, ο αρμόδιος εισαγγελέας της Μπρέσα έκανε δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για την έκδοση της χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί από τις ιταλικές αρχές επισήμως. Σήμερα, αναμένεται να εξεταστεί αντιστοίχως το αίτημα έκδοσης της κόρης του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, Σίλβια.