Κλείσιμο

Ψηφίστηκαν οι προτάσεις Τασούλα για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

Στις αλλαγές προβλέπονται θέματα πλειοψηφίας στην Διάσκεψη των Προέδρων και διαδικασίας επιβολής ποινής σε περίπτωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά βουλευτών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του προέδρου του Σώματος Κ. Τασούλα για αλλαγές επί του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, στις οποίες περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- θέματα πλειοψηφίας στην Διάσκεψη των Προέδρων και διαδικασίας επιβολής ποινής σε περίπτωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά βουλευτών. Επί της αρχής, «ναι» στις αλλαγές ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες», Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ψήφισαν «όχι».

Συγκεκριμένα,

-Με το άρθρο 1 αυξάνεται κατά ένα μέλος ο αριθμός των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς στους συμμετέχοντες στην εν λόγω Διάσκεψη προστίθεται ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον εισηγητή της πλειοψηφίας Απ. Βεσυρόπουλο, η αλλαγή αυτή κρίνεται καθοριστική για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτού του κοινοβουλευτικού οργάνου, ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Το άρθρο 1 ψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταψηφίστηκε από τα άλλα κόμματα.

-Με το άρθρο 2 απλοποιείται η διαδικασία κρίσης για το αν υφίσταται ή όχι ζήτημα σε προσωπικό επίπεδο εις βάρος βουλευτή. Με την προτεινόμενη τροποποίηση ανατίθεται μόνο στον πρόεδρο της Βουλής να αποφανθεί για το αν υφίσταται ή όχι ζήτημα επί προσωπικού. Το άρθρο 2 ψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταψηφίστηκε από τα άλλα κόμματα.

-Με το άρθρο 3 απλοποιείται η διαδικασία επιβολής ποινής σε περίπτωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι σχετική απόφαση λαμβάνει ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για να κινηθεί η σχετική διαδικασία μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Με βάση αυτήν τη ρύθμιση η ποινή δεν επιβάλλεται αυτοδίκαια, ωστόσο μπορεί να είναι αυστηρότερη, εφόσον παρέχεται πλέον η δυνατότητα να περικοπεί το ήμισυ της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης. Το άρθρο 3 ψηφίστηκε από τη ΝΔ και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

-Με το άρθρο 4 ρυθμίζεται και τυπικά η λειτουργία και στέγαση στη Βουλή των Ελλήνων του γραφείου του πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Το άρθρο 4 ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νίκη, δήλωσαν «παρών» ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας.

-Με το άρθρο 5 παρέχεται πλέον η δυνατότητα μίσθωσης μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας ακινήτων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Βουλής, καθώς και γραφείων που λειτουργούν σε αυτή. Το άρθρο 5 ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και Νίκη, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα «Σπαρτιάτες», Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.

-Με το άρθρο 6 εναρμονίζεται ο Κανονισμός της Βουλής με τα όσα ορίζονται στις διατάξεις του νόμου 5026/2023 με τον οποίο καταργήθηκε ο νόμος 3213/2003 ως προς τη νέα επιτροπή ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του νόμου 5026/2023, η οποία ήδη έχει συγκροτηθεί και ανασυγκροτηθεί με αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής. Το άρθρο 6 ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και Νίκη, «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας.

Πηγή: skai.gr