ΚΑΙΡΟΣ

Προϋπολογισμός 2023 - Πλεύρης: Δίνουμε για την υγεία 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο προϋπολογισμός για το 2023 προβλέπει 3,884 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν θεωρούν ότι είναι λίγα

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν την παρουσία των γιατρών μέσα στο ΕΣΥ. Η δε παρουσία των γιατρών στο ΕΣΥ διασφαλίζει και τον δημόσιο χαρακτήρα του», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή. «Όταν προσπαθείς, και να αυξηθούν οι αποδοχές των γιατρών, και να έχουν παράλληλα και άλλες ευκαιρίες, τότε διασφαλίζεις ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα παραμείνει ισχυρό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με ολιστικό τρόπο, δηλαδή προωθεί την πρόληψη, ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα με επίκεντρο τον προσωπικό γιατρό, ανασυγκροτεί τον ΕΟΠΥΥ, ανασυγκροτεί το ΕΣΥ και το στηρίζει με πόρους και με ανθρώπους, στηρίζει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με παροχές κατ΄οίκον και ετοιμάζει την υγεία για τα επόμενα χρόνια».  

   Ο κ. Πλεύρης επέλεξε να ανοίξει την ομιλία του απευθύνοντας ένα ερώτημα προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ:

   «Η συζήτηση του προϋπολογισμού έχει ένα πλεονέκτημα. Μιλάμε με στοιχεία και όχι θεωρητικά: 3,884 δισεκατομμύρια ευρώ για την υγεία θεωρείτε ότι είναι μικρό ποσό; Πράγματι είναι μικρό ποσό. Είναι ο προϋπολογισμός του 2019, με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου, τελευταία χρονιά διακυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο προϋπολογισμός που σας φέρνουμε σήμερα για την υγεία είναι 5,202 δισεκατομμύρια. Δίνουμε δηλαδή εμείς σήμερα 1,400 δισ. ευρώ παραπάνω για την υγεία, στον τελευταίο Προϋπολογισμό πριν τις εκλογές. Η στήριξη στην υγεία είναι με πράξεις. Εδώ θα μπορούσα να είχα τελειώσει την ομιλία μου. Αφού ψηφίσατε τον προϋπολογισμό της υγείας το 2019 με 3,8 δισ., γιατί δεν θα ψηφίσετε τον προϋπολογισμό για την υγεία με 5,2 δισ; Τόσο απλά τελειώνει η κουβέντα ποιος στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, ποιος δεν το στηρίζει», είπε ο υπουργός Υγείας.  

   Ο κ. Πλεύρης ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 2023, στην πραγματικότητα θα έχει έναν ακόμα προϋπολογισμό για την υγεία, διότι μέσα σε αυτά δεν έχει συμπεριληφεί και το υπόλοιπο ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης, που υλοποιείται μέχρι το τέλος του 2025.  

   Ο υπουργός ανέφερε κατά τα άλλα ότι:

   - Η βασική στόχευση είναι η μεταφορά πόρων, από την θεραπεία στο πώς θα διατηρηθεί ο πολίτης υγιής. Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δοξιάδης» θα διατεθούν 254 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις πρόληψης (καρκίνος μαστού, καρκίνος τραχήλου, καρκίνος παχέος εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις, παιδική παχυσαρκία).

   - Στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 157 Κέντρα Υγείας και με 272 εκατομμύρια θα αναβαθμιστούν υλικοτεχνικά και κτηριολογικά.

   - Στο πλαίσιο του προσωπικού γιατρού, στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του, έχει καταγράψει 4,7 εκατομμύρια πολίτες και 3.400 γιατρούς. Μέσα στο Νοέμβριο έγιναν 1.050.000 ραντεβού δωρεάν.

   - Ανασυγκροτείται ο ΕΟΠΥΥ, με περισσότερες παροχές για τους πολίτες και με προσπάθεια να στηριχθούν το δυνατό περισσότερο οι πάροχοι.

   - Το 2022 μεταφέρθηκαν πόροι ύψους 57 εκατομμύριων ευρώ, στον τομέα των κλινικο-εργαστηριακών εξετάσεων. Σήμερα αποφασίστηκε περαιτέρω ενίσχυση 15 εκατομμυρίων, προκειμένου να εξορθολογιστεί το clow back.

   - Από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνονται 380 εκατομμύρια ευρώ για 80 νοσοκομεία, τα οποία ανασυγκροτούνται, αλλά και για άλλες μονάδες που έχουν ανάγκη.

   - Στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει ενταχθεί η αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Η μεσοσταθμική αύξηση είναι 10% .

   - Προβλέπεται 400 ευρώ επίδομα για τους αναισθησιολόγους και όσους εργάζονται στα ΤΕΠ.

   - Προβλέπεται αύξηση έως 690 ευρώ στο επίδομα όσων είναι γιατροί στις ΜΕΘ και 250 ευρώ για όσους είναι γιατροί στο ΕΚΑΒ.

   - Στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στις δημόσιες δομές, δίνονται 800 ευρώ το μήνα, χωρίς να χρειάζεται να εργαστούν παραπάνω, για να έχουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού.

   - Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διατεθούν 278 εκατομμύρια και θα αλλάξει τελείως η ψηφιακή εικόνα των νοσοκομείων, με ηλεκτρονικό φάκελο, με διασύνδεση των νοσοκομείων, με την ψηφιοποίηση των αρχείων τους.

   - Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι με το νέο χάρτη για την υγεία, δεν θα κλείσουν δομές. «Οι δομές θα ενισχυθούν. Η ανασυγκρότηση των δομών όμως θα γίνεται με προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Για καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες, βρίσκεις ποιες ανάγκες έχει μια τοπική κοινωνία και διασφαλίζεις δομές που θα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες», είπε ο υπουργός Υγείας.

   Σε σχέση με την φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι η επιτροπή διαπραγμάτευσης παίρνει 450 εκατομμύρια εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία. «Δεν φεύγει καμία θεραπεία από τη χώρα, μπήκαν όλες οι νέες θεραπείες και μας έδωσαν έκπτωση 450 εκατομμύρια. Αυτό έγινε γιατί εφαρμόστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι αυτά είναι χρήματα που «κερδίζει ο ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό του». Αναφερόμενος δε, στην αγωγή που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο για τη Novartis, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός, ότι ενώ είναι γνωστή από τον Αύγουστο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δηλώσει τη θέση του, για το αν είναι καλή ή κακή.

Για τις ελλείψεις σε φάρμακα: "Τεράστια και πανευρωπαϊκή η ζήτηση παιδιατρικών φαρμάκων για τη γρίπη"

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Οι πολίτες δεν βρίσκουν φάρμακα για το διαβήτη, για πολύ σοβαρές ασθένειες. Δεν μπορούμε να βρούμε καλά - καλά DEPON για τα παιδιά μας. Δεσμευτήκατε ότι θα επεκτείνετε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, ότι μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα φεύγουν από τις αποθήκες, ότι θα κάνετε αυστηρούς ελέγχους. Αν έχουν γίνει όλα αυτά, τότε το πρόβλημα γιατί έχει γίνει χειρότερο, από ό,τι ήταν τον προηγούμενο μήνα;», είπε η κ. Γιαννακοπούλου. 

   «Στα ελλειπτικά φάρμακα επιβάλλουμε τη μεγαλύτερη απαγόρευση που έχει γίνει ποτέ, απαγόρευση χωρίς χρονική διάρκεια» απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Ζητήσαμε από τις φαρμακαποθήκες να μας δώσουν το σύνολο των αποθεμάτων τους, για να διατεθούν στην ελληνική αγορά. Γίνονται έλεγχοι σε πέντε τεράστιες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες, βάσει του νόμου πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών», είπε. Σε σχέση με τα παιδιατρικά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι την περίοδο της πανδημίας, λόγω των μέτρων, δεν είχε εμφανιστεί η γρίπη. «Αυτή τη στιγμή, το σύνολο της Ευρώπης βράζει από γρίπη. Υπάρχει τεράστια ζήτηση λοιπόν, συνολική, πανευρωπαϊκή. Ανταποκρίνονται οι εταιρείες, αλλά πράγματι υπάρχει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, όταν αυτά τα φάρμακα είναι εισαγόμενα. Καθησυχάζουμε τους γονείς όμως ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν είναι ελλειπτικά. Λόγω όμως της ζήτησης υπάρχουν καθυστερήσεις, διότι το πρόβλημα είναι συνολικό ευρωπαϊκό».  
 
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη Βουλή πως το υπουργείο κάνει συνεχείς παραγγελίες ενόψει της έξαρσης της γρίπης που αναμένεται τον Ιανουάριο. 

   «Το κέρδος φταίει για τις ελλείψεις των φαρμάκων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό χρειάζεται να είναι κοινωνικοποιημένος ο τομέας και της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι λόγω των εξαγωγών, για το κέρδος».  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ