Της Πηνελόπης Γκάλιου
Εγρήγορση, ετοιμότητα και προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα αλλά και στους δυτικούς συμμάχους μας, που στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, η άνευ προηγουμένου και εκτός ορίων προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνοντας επί μήνες τους απειλητικούς βερμπαλισμούς, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να κορυφώνει την προπαγάνδα της με άγνωστο όμως στόχο και κατάληξη.
Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να έχει τερματίσει την προπαγάνδα και το εθνικιστικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας με στόχο το εσωτερικό του ακροατήριο και αναζητείται το επόμενο στάδιο της ανθελληνικής ρητορικής. Θα επιλέξει σε επόμενο στάδιο να περάσει και στο πεδίο; Και με ποιόν τρόπο; Θα επιχειρήσει να αποκλιμακώσει αργά και "μακρόσυρτα"; με ποιον τρόπο επίσης;
Όπως σχολιάζουν πηγές που μελετούν τους τουρκικούς τακτικισμούς, το τουρκικό ακροατήριο έχει "ποτιστεί" εδώ και πολύ καιρό με μίσος κατά της Ελλάδας και αναρωτιούνται πόσο εύκολο είναι να ανατραπεί αυτό και με ποια αιτιολογία. Η ανησυχία έγκειται λοιπόν και στο κατά πόσο έχει γυρισμό αυτή η ακραία ρητορική όξυνσης κατά της Ελλάδας.
Οι τουρκικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν διάφορες εκφάνσεις:
- Υβριδικός πόλεμος στον Έβρο με "όπλο" τα κύματα μεταναστών στον Έβρο
- Προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ερευνητικά σκάφη (όπως το Όρουτς Ρέις να μπαινοβγαίνουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα)
- Προκλήσεις κι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο και "υποθάλψη" λαθροδιακινητών
- Ανυπόστατα ψεύδη και αιτιάσεις για τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών
- Καταπάτηση και διαστρέβλωση διεθνών συνθηκών
- Αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας
- Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου
- Ακραία ρητορική μίσους κατά της Ελλάδας και της ιστορίας της
- Διαχρονική απειλή casus belli
- Ευθείες απειλές για εισβολή
Το ερώτημα που αυτόματα γεννάτε είναι "και μετά τί";
Όποια κι αν είναι η απάντηση ή τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογαν, η Ελλάδα είναι έτοιμη, αποφασισμένη και ψύχραιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και να υπερασπιστεί σε κάθε περίπτωση την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. "Οφείλουμε να έχουμε τα αντανακλαστικά ενεργοποιημένα στο μέγιστο βαθμό με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα , αλλά πάντοτε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τι γίνεται στην απέναντι πλευρά. Το κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό, θα συνεχίζουμε και από εδώ και πέρα με αυτοπεποίθηση και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κσι πρόσθεσε:
"Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη που απορρέει και από το γεγονός ότι έχουμε φροντίσει με μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή τα τελευταία χρόνια να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με τη σταθερότητα, τη σωφροσύνη και τις δυνατότητες που δημιουργεί η οικονομική μας πολιτική. Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτό. Τρέχουν όλες οι κυβερνητικές προτεραιότητες σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, ο εξοπλισμός και η ανανέωση, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου κρίνεται απαραίτητο και με την προτεραιότητα που οι Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν στην πολιτική ηγεσία, εξακολουθεί να προχωρά. Η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός για εμάς, αυτό είναι ξεκάθαρο" δήλωσε.
Παράλληλα, η Αθήνα συνεχίζει αδιάλειπτα το διπλωματικό μαραθώνιο διεθνοποίησης, με τα αποτελέσματά του να διαπιστώνονται και να διατυπώνονται στην ευθεία καταδίκη της τουρκικής όξυνσης από συμμάχους και εταίρους που σπεύδουν να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, καλώντας των εξ ανατολών γείτονά μας να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και να εγκαταλείψει τις προκλήσεις. Ενώ ταυτόχρονα με τις επίσημες δηλώσεις στήριξης "τρέχει" και ένας παράλληλος παρασκηνιακός "αγώνας" από συμμαχικές χώρες να "συνετίσουν" την Άγκυρα.
Στην Αθήνα πάντως στέκονται για μία ακόμη φορά στη σαφή και αυστηρή επίκληση απο πλευράς της Γαλλίδας Υπουργού Εξωετρικών Κατρίν Κολονά, κατά την κοινή συνέντευξή τύπου με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, του άρθου 2 της ελληνογαλλική αμυντικής συμφωνίας, το οποίο αφορά την αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο επεισόδιο με την Τουρκία.
Άρθρο το οποίο προβλέπει ότι: "Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.