ΚΑΙΡΟΣ

Πρώτο βήμα για περιορισμό της κρατικής σπατάλης

Με υβριδικά αυτοκίνητα 1.400 και 1.600 κυβικών θα αντικατασταθούν, με τη μέθοδο του leasing, όλα τα συμβατικής τεχνολογίας κρατικά οχήματα μέχρι το τέλος του 2010, ανακοίνωσε ο υπουργός Eσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν επιτρέπεται η αύξηση του στόλου των κρατικών οχημάτων για την επόμενη τριετία, ενώ κάθε υπηρεσία θα μπορεί να έχει το πολύ πέντε αυτοκίνητα, εκτός και εάν είναι σε θέση να δικαιολογήσει επαρκώς περισσότερα.

Επίσης, άμεσα «κόβονται» 88 αυτοκίνητα κρατικών αξιωματούχων από τα 250, που κυκλοφορούν, ενώ για τη μετακίνηση εντός Αθηνών θα χρησιμοποιούνται οχήματα έως 1600 κυβικά και για εκτός Αθηνών, θα προτιμώνται τα βαν, όπως έγινε και πρόσφατα για τη μετακίνηση του πρωθυπουργού στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, στο Ελληνικό.

Τέλος, τα κρατικά οχήματα θα ανήκουν πλέον στην υπηρεσία και όχι σε μεμονωμένα πρόσωπα.

Λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος 

Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, "η κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να τα αλλάξει όλα και αυτό θα κάνει, ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα του περιορισμού της σπατάλης".

Να σημειωθεί ότι καθημερινά κινούνται περίπου 57.000 κρατικά οχήματα και το κόστος για το δημόσιο ανέρχεται ετησίως στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τον περιορισμό του κόστους, με τη δραστική μείωση των κρατικών οχημάτων και τη σταδιακή αντικατάστασή τους με υβριδικά θα περιοριστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όσο και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους με δεδομένη την έρευνα, που είχε κάνει το Τμήμα Συγκοινωνιολόγων του Πολυτεχνείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των 6,5 εκατ. μετακινήσεων, που καταγράφονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι 2,6 εκατ. μετακινήσεις είναι κρατικών οχημάτων.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα απόκτησης αυτοκινήτου 1.600 κυβικών έχουν μόνο ανώτατοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, δικαστές και ιερωμένοι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργοί και υφυπουργοί, οι επίσημοι προσκεκλημένοι της κυβέρνησης, οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αντιδράσεις

ΚΚΕ: Με κόλπα και με αμφίβολης αξίας εξαγγελίες για τα κρατικά αυτοκίνητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή του λαού στη διαχείριση των «ψιλών» του ταμείου, κι όχι στη μεγάλη ληστεία των εργαζομένων από όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας. Με τη στήριξη των ΜΜΕ η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χάρισε στους μεγαλοεπιχειρηματίες η ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχτούν νέα δώρα δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα τώρα της «πράσινης ανάπτυξης», της κρίσης και της ανταγωνιστικότητας.

ΛΑΟΣ: «Χαιρόμαστε που άλλη μια προεκλογική θέση του ΛΑ.Ο.Σ υιοθετήθηκε απ΄ την νέα κυβέρνηση: Ο έλεγχος της πληθώρας των κρατικών αυτοκινήτων και η υπερβολική σπατάλη από περιττές μετακινήσεις αξιωματούχων του συστήματος. Ο αυστηρός περιορισμός πρέπει να ξεκινήσει απ΄ τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Το κόστος του leasing για 322 αυτοκίνητα βουλευτών και ευρωβουλευτών είναι δυσανάλογο με την οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων μας. Αν δεν ξεκινήσουμε από ψηλά, θα σκοντάψουμε στα χαμηλά». Πηγή: skai.gr