ΚΑΙΡΟΣ

Προεκλογικός πυρετός στα κόμματα: Το στοίχημα Μητσοτάκη και τα σενάρια ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα φρεσκάρισμα του υπουργικού συμβουλίου. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, είχε αποφύγει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές για αυτό πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. 

Του Αντώνη Αντζολέτου

To πολιτικό ρίσκο που πήρε ο πρωθυπουργός να κάψει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών απαιτεί ένα πράγμα: Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Το Μαξίμου είχε δώσει την εικόνα το τελευταίο διάστημα πως βρίσκεται στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες με τους υπουργούς να έχουν την προσοχή τους κυρίως στις περιφέρειές του. Τη στιγμή, μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει και η ενεργειακή κρίση απειλεί όλη την Ευρώπη. Αυτή την εικόνα αποφάσισε να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Προτεραιότητα έχει το νομοθετικό έργο στο οποίο θα επικεντρωθεί η πλειοψηφία το επόμενο διάστημα. Μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστούν οι αλλαγές στα πανεπιστήμια, όπου η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο.

Ήδη στα σκαριά βρίσκονται και άλλα νομοσχέδια. Μεταξύ αυτών:

- Η πρόβλεψη να δίνεται κυριότητα σε καταπατημένα ακίνητα με την καταβολή αντιτίμου που θα είναι ίσο με την αντικειμενική τους αξία.
- Δημιουργία μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ημερήσιες, εβδομαδιαίες και περιφερειακές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λαμβάνουν κρατική διαφήμιση.
- Αναβάθμιση της σχολής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε πανεπιστημιακή.
- Δημιουργία πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030.

Και επειδή μέχρι τις εκλογές – εκτός απρόσμενων εξελίξεων – απομένουν οχτώ μήνες οι κάτοχοι των χαρτοφυλακίων γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ανασχηματισμός είναι ένα από τα «χαρτιά» που έχει ο πρωθυπουργός στα συρτάρια του. Όποιος θέλει να παραμείνει στο υπουργείο του θα πρέπει να εστιάσει στο νομοθετικό έργο και να μην «καεί στο ζέσταμα» κάνοντας προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, άλλωστε από έναν υπουργό που χάνει τη θέση ευθύνης που κατέχει λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές. Από τους υπουργούς ζητήθηκε επίσης να κάνουν τις εισηγήσεις τους για τους στόχους του 2023, καθώς πλησιάζει η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα φρεσκάρισμα του υπουργικού συμβουλίου. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, είχε αποφύγει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές για αυτό πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Σε σχέση με τις νέες φήμες που κυκλοφορούν για αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παράπεμψε στις παλιές δηλώσεις του πρωθυπουργού που είχε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα και τα εγκαίνια νέων έργων θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι.

ΝΔ

Ο πρωθυπουργός από την Ανατολική Αττική που περιόδευσε, αλλά και στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους δημάρχους, επανέλαβε τη δέσμευσή του πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Την ίδια ώρα, πάντως οι περιοδείες των κυβερνητικών στελεχών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον Νομό Χαλκιδικής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης και οι Βουλευτές Βαγγέλης Λιάκος, Ιωάννης Πασχαλίδης και Έλενα Ράπτη.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον Νομό Λασιθίου. Την ίδια ημέρα ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας θα βρεθούν στον Νομό Πρέβεζας.

ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου κινούνται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να είναι τουλάχιστον κατά 80% έτοιμα έως τα τέλη Ιουλίου. Ράνια Σβίγκου, Μιχάλης Καλογήρου και Γιώργος Βασιλειάδης βλέπουν συνεχώς υποψήφιους και μελετούν βιογραφικά. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει ανεβάσει ρυθμούς για να ετοιμάσει το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει ΔΕΘ και ο Νίκος Μπίστης, ως επικεφαλής, με τους Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Ραγκούση τρέχουν τον πολιτικό σχεδιασμό. Η αλλαγή της δημοσκοπικής εικόνας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Στην Κουμουνδούρου χαμογελούν από τα ποιοτικά στοιχεία, που δείχνουν δυσαρέσκεια σε σχέση με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί το Μαξίμου. Σήμερα το βράδυ σε μια ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Περιστερίου ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχτεί τα νέα μέλη του κόμματος. Στη συναυλία που θα ακολουθήσει θα συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Κώστας Καλδάρας.

ΠΑΣΟΚ

Το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να πολωθεί έντονα το επόμενο διάστημα και αυτό παγίως δυσκολεύει τη ζωή των «μικρών» κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και μετά έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ανθεκτικό και έχει καταφέρει να διατηρηθεί κοντά στη ζώνη του 14%. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι πιέσεις αυξάνονται και υπάρχουν δημοσκοπήσεις που το φέρνουν να κινείται στο 12%-13%. Το ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να αντέξει το πολύμηνο πρέσινγκ που θα δεχτεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό τον Βαγγέλη Αργύρη συνεχίζεται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο πρόεδρος του κινήματος επιθυμεί να έχει τις λίστες ολοκληρωμένες στα χέρια τους τις επόμενες 2-3 εβδομάδες έτσι ώστε να δοθεί σε όλα τα στελέχη το σήμα να τρέξουν και επίσημα πλέον στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το πρόγραμμα συνεχίζει να επικαιροποιεί ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

ΚΚΕ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ συζητήθηκαν όλες οι εγχώριες και εξωτερικές εξελίξεις. Όπως διευκρινίστηκε σε διεθνές επίπεδο, «ξεχωρίζει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η συνολική όξυνση των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, τόσο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ) με το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Ρωσία, Κίνα), όσο και στο εσωτερικό της Ε.Ε.». Στο ΚΚΕ πιστεύουν πως η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης θα εκφράζει μια ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση της συμφωνίας τους σε στρατηγικές επιλογές. Η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές καλώντας τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και της ΚΝΕ να βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενόψει μιας πιθανής προκήρυξης εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: skai.gr