Πρόοδο στην υλοποίηση τεσσάρων εκ των πέντε συστάσεων που έκανε πέρυσι στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νεότερη έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη.
Τα σημεία στα οποία στέκεται, άλλωστε, η Επιτροπή είναι γνωστές, χρόνιες αδυναμίες στη λειτουργία του ευρύτερου κράτους, που σταδιακά αντιμετωπίζονται με δομικές, νομοθετικές και λειτουργικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης να απλουστεύεται και να γίνεται πιο παραγωγική.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή σημειώνει την αύξηση της διαφάνειας και τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών μέσω της αναθεώρησης των ελέγχων «πόθεν έσχες», παραθέτει βήματα που έχουν υλοποιηθεί για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση του δικαστικού χάρτη -υπενθυμίζοντας όμως την διαγνωσμένη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο-, καταγράφει πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της ασφάλειας των δημοσιογράφων και σημειώνει τη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.
Αναγνωρίζεται, ακόμα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πρακτικά ζητήματα συνεργασίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και εντοπίζονται οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.
Σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι συστάσεις της έκθεσης για τα πεδία στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς τήρησης των περιόδων δημόσιας διαβούλευσης της νομοθετικής διαδικασίας, που επηρεάστηκε φέτος από την εκλογική διαδικασία.
Η μεγαλύτερη πρόοδος μεταξύ του 2022 και του 2023 καταγράφεται στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς, με τις Βρυξέλλες να σημειώνουν τη «σημαντική» βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στους δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας, προσθέτοντας παράλληλα πως η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς για την περίοδο έως το 2025 προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ το έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «προχωρά καλά».
Ειδικά, δε, για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί χάρη στη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Φεβρουάριο, με βάση και μία από τις συστάσεις που περιελάμβανε η περσινή έκθεση.
Για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπου η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας, η έκθεση χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» τη συγκρότηση της task force με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Υπουργείων.
Γενικότερα αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων, που θα πρέπει πλέον να μεταφρασθεί και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν την επιτευχθείσα πρόοδο.
Η μοναδική από τις πέντε περσινές συστάσεις όπου δεν διαπιστώνεται πρόοδος αφορά στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ένα ζήτημα για το οποίο, όπως καταγράφεται και στην έκθεση, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, που δεν ήταν εφικτή για αντικειμενικούς λόγους τη χρονιά που πέρασε.
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τη νέα διαδραστική διαδικασία για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας της έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και της μετέπειτα αξιοποίησής της, για την προώθηση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.