Κλείσιμο

Πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στον ΣΚΑΪ: Ανησυχώ για την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μιλάει στον ΣΚΑΙ για την ανησυχία και απογοήτευσή του για την όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας, την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και ποιο μήνυμα στέλνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μεσούσης της ουκρανικης κρίσης.

Την ανησυχία του και την απογοήτευσή του για την όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μιλώντας στην Νικολέτα Κρητικού για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και ποιο μήνυμα στέλνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μεσούσης της ουκρανικης κρίσης.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κατά της Ελλάδας αμφισβητώντας το εδαφικό status quo όπως ορίζεται από τις Συνθήκες. Τίθεται σε κίνδυνο η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα;

Μπαν Κι Μουν– Πρώην Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ: Είναι λυπηρό που η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται. Όταν ήμουν Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα να πείσω τις δύο πλευρές ιδίως την Τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με τον μεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ. Ανησυχώ βαθιά γιατί η ένταση αυτή συνεχίζεται. Εξαιτίας της κατάστασης που ζούμε οι ανελεύθερες δημοκρατίες – χώρες δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς. 

Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Ακόμη και μετά την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το State Department, λέγοντας ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται, ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Μπαν Κι Μουν– Πρώην Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ: Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή σε καμία περίπτωση.  Βλέπουμε τα αποτελέσματα των μονομερών ενεργειών της Ρωσίας στη Ουκρανία. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δημοκρατικές χώρες και αγαπούν την ειρήνη, γιατί αυτή η ένταση συνεχίζεται όλες αυτές τις δεκαετίες.  Είναι η ώρα οι ηγέτες των δύο χωρών με την βοήθεια του ΟΗΕ και της ΕΕ να επιλύσουν τις διαφωνίες. 

Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα με στόχο την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας. Η Δύση δεσμεύτηκε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά τους. Θα έχουν αυτές οι περιοχές την τύχη της Κριμαίας;

Μπαν Κι Μουν– Πρώην Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ: Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Επισκέφθηκα την Ουκρανία στις 16 Αυγούστου και είδα με τα μάτια μου πόσο τρομερές ήταν οι μαζικές δολοφονίες πολιτών από το ρωσικό στρατό. Τρομοκρατήθηκα. Για τα εγκλήματα αυτά ( η Ρωσία) πρέπει να λογοδοτήσει.  

Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ:Παρακολουθούμε την καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας στον ΟΗΕ, βλέπουμε όμως ότι ο Πούτιν κλιμακώνει. Απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων και εργαλειοποιεί την ενέργεια. Τί θα μπορούσε να τον σταματήσει;

Μπαν Κι Μουν– Πρώην Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ: Καλώ τον πρόεδρο Πούτιν και την ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει την παράνομη εισβολή. Είναι λυπηρό και απαράδεκτο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ανενεργό, εξαιτίας του βέτο που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία. Ελπίζω η Ρωσία να λογικευτεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι απαράδεκτο μία υπερδύναμη να επιτίθεται ενάντια σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος. 

Πηγή: skai.gr