Μετά την ανακοίνωση της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους, στην Άγκυρα ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη, προκαθορισμένη ατζέντα για την συνάντηση.
Στόχος είναι οι δύο χώρες να αποκτήσουν ομαλές σχέσεις, να υπάρχει ένα καλό κλίμα χωρίς να έχει βρεθεί λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές, και να υπάρξει ηρεμία εντός του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που η Συμμαχία έχει να αντιμετωπίσει άλλες εστίες μεγάλης έντασης, όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν δεν αναμένεται να είναι παρούσες πολυπληθείς αντιπροσωπείες, παρα μόνο οι στενοί συνεργάτες τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για Γεραπετρίτη και Φιντάν
Εν τω μεταξύ, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ για τους νέους υπουργούς Εξωτερικών, Γεραπετρίτη και Φιντάν.
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν την ένταση» αναφέρουν
Ο δημοσιογράφος του Haberturk, Αφσίν Γιουρντακούλ ανέφερε: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχει εξειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις διαφορές στο Αιγαίο και στην ουσία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας η ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο για εκείνους έχει μεγάλη σημασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών. Δηλαδή ο ειδικός στο διεθνές δίκαιο με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα γράψουν τη νέα σελίδα των σχέσεων. Και οι δυο τους είναι κοντά στον Μητσοτάκη και στον Ερντογάν. Γι' αυτό και τους αποκαλούν τα μυστικα κουτιά κτλ. Τι διαφορετικό μπορεί να συμβεί σε σχέση πάντα με το παρελθόν».
Ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής Χουσεΐν Μπαγτζί ανέφερε: «Aς δούμε την περίοδο Δενδια- Tσαβούσογλου, παρόλο που αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον 'αδελφικός μου φίλος' κτλ. στην ρητορική τους ήταν ιδιαίτερα σκληροί».
Ο Γιουρντακούλ σημείωσε: «Πράγματι και σε συνέντευξη Τύπου είχε προκληθεί ένταση και όλοι την παρακολουθούσαμε».
Ο Μπαγτζί πρόσθεσε: «Πράγματι, έτσι είναι. Ο νεος υπουργός Εξωτερικών έχει μια ακαδημαϊκή ωριμότητα. Είναι και στενός συνεργάτης. Είναι δύσκολο να γίνει 'γεράκι'ένας ακαδημαϊκός διεθνούς δικαίου .Θα προσεγγίζει τα ζητήματα με μεγαλύτερη ωριμότητα.
Μπαίνουμε σε μια περίοδο που και οι δυο υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν την πολυτέλεια να οδηγήσουν τις δυο χώρες σε μια περίοδο έντασης. Διότι και η Ευρώπη και όλος ο κόσμος αλλάζει. Αρα η συνέχιση μιας έντασης όπως ήταν πριν απο 4-5 χρόνια δεν θα φέρει κάποιο όφελος στις δυο χώρες».
Πιέσεις στο ΝΑΤΟ για τα F-16
Επιπλέον ο Ερντογάν πιέζει το ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, απειλώντας να μπλοκάρει όλο το νέο δόγμα της Συμμαχίας, καθώς στην Άγκυρα υπάρχει η εκτίμηση ότι το θέμα θα κρίνει το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Γινονται προσπάθειες να βρεθεί φόρμουλα ώστε η Τουρκία να τα αποκτήσει, ενώ αυτο που δεν θέλουν οι Τούρκοι είναι να δουν την Ελλάδα να παίρνει το «ΟΚ» για τα F-35.
Επανεμφάνιση Ερντογάν μετά από μια εβδομάδα
«Θα εργαστούμε με έρωτα για να πετύχουμε τον 'αιώνα της Τουρκίας'» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Oργανώσαμε τη νέα ομάδα μας, καθορίσαμε τους στόχους μας. Mε τη βοήθεια του Θεού, όπως όρισε ο λαός μας, θα φτάσουμε στο στόχο μας ο οποίος είναι 'ο αιώνας της Τουρκίας'. Όπως κάναμε τα τελευταία 21 χρόνια έτσι και τα επόμενα 5 χρόνια θα εργαστούμε με έρωτα και δεν θα υποχωρήσουμε απο την πολιτική των έργων και των πράξεων. Ο Θεός να μας βοηθήσει στην πορεία μας».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.