Εγκρίθηκαν την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος και το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο και κατατέθηκε στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφισθεί την Πέμπτη.
Ειδικότερα, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, καθώς και το νομοσχέδιο για τους «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων» (PSI) κατατέθηκαν την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο για το PSI εισάγεται την Τετάρτη προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ενώ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η δημόσια πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται την Παρασκευή, ενώ στο νομοσχέδιο εισάγoνται ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).
Θα ακολουθήσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου, που αφορά στις προαπαιτούμενες ενέργειες οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση των δαπανών στα υπουργεία, τα συνταξιοδοτικά και τη συγχώνευση ιδρυμάτων.
Η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση στο Eurogroup βρέθηκε όπως αναμενόταν στο επίκεντρο στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη διάρκεια συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς που κατατέθηκε τη Δευτέρα, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και την επιστολή Τσίπρα στους ευρωπαίους ηγέτες με την οποία τονίζει ότι μετεκλογικά δεν θα τηρηθούν οι συμφωνίες.
Παράλληλα, ο ΛΑΟΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία των Βρυξελλών, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο να δηλώνει πως «αυτό που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα, δεν είναι η Αριστερά, αλλά ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός». Την απόφαση του να καταψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στους κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου και Σαμαρά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης απάντησε στις δηλώσεις Καρατζαφέρης ότι είναι «ρίψασπις» δηλώνοντας ότι η συμφωνία για τη νέα σύμβαση συμφωνήθηκε από τρεις αρχηγούς και δεν είναι ο ίδιος που δεν είναι συνεπής στις θέσεις του.
Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση και από το 2013 θα επανέλθει σε ανάπτυξη εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων.
Ως μια νέα ευκαιρία, «την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα και στο επίπεδο της ψυχολογίας, να σταθούμε όρθιοι και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος», χαρακτήρισε στο μεταξύ την απόφαση του Eurogroup για το νέο πακέτο βοηθείας και την απομείωση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.