Tης Πηνελόπης Γκάλιου
Το κυβερνητικό πλάνο για την σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την επιλογή η χώρα μας να γίνει και παραγωγός χώρα.
«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο» τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα συγκρατημένα αισιόδοξος με βάση τις ενδείξεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
Σε έξι πεδία οι έρευνες
Με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι στιγμής έξι είναι οι περιοχές όπου εστιάζεται το ερευνητικό ενδιαφέρον και είναι πιθανό να διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. Πρόκειται για περιοχές τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.
Ειδικότερα, οι εν λόγω εκτάσεις βρίσκονται, μία στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, και πέντε σε θαλάσσιες περιοχές και πιο συγκεκριμένα: δύο στο Ιόνιο, μία στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δύο δυτικά - νότια της Κρήτης και αποτελούν ήδη τμήματα που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και σε κάποιες έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές έρευνες και σε άλλες όχι.
Γιατί τώρα
Ο πρωθυπουργός εξήγησε και τους λόγους που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την αναζήτηση προς εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου τη δεδομένη στιγμή. Εξήγησε πως μέχρι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ακολουθήσουν οι συνέπειες στην ενέργεια, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, συχνά δεν αποτελούσε οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες που μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών.
Αυτή όμως είναι μία πραγματικότητα που έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που θα παίρνει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, ως καύσιμο μετάβασης, υποχρεώνει και την Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της.
Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών
Ο πρωθυπουργός κατά τις ανακοινώσεις του σκιαγράφησε και το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει μία πρώτη εικόνα για την προοπτική των ευρημάτων. «Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», σημείωσε.
Επιτάχυνση διαδικασιών - Ποια τα βήματα
Στην ευόδωση του ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ελληνικό δημόσιο και η επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών. Όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός όλα τα σχετικά έργα θα αναβαθμιστούν σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Πρόσθεσε δε ότι θα αναβαθμιστεί και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα για να υπηρετηθεί ο εθνικός στόχος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό, περιέγραψε τρια σημαντικά βήματα:
Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων.
Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες.
Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα».
Σοβαρές ενδείξεις από το ΙΕΝΕ
Σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η Ελλάδα θα εξασφάλιζε σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη επισημαίνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κάνοντας λόγο για σοβαρότατες ενδείξεις.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες – κυρίως φυσικού αερίου, οι οποίες, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό ποσοστό ή και πλήρως τις ανάγκες μας, όσο και να λειτουργήσουν ως μοχλός συγκράτησης επερχόμενων αυξήσεων τιμών, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για τη χώρα μας (γεωστρατηγικές)».
Το ΙΕΝΕ επικαλείται πρόσφατες μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και δημοσιεύσεις έγκριτων ακαδημαϊκών και εταιρειών, που συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα (δυτικά και νότια της Κρήτης, Θερμαϊκός, Θάσος, υδρίτες στη ΝΑ Μεσόγειο, βιογενές αέριο στη ΒΔ Πελοπόννησο και Ιόνιο πέλαγος).
«Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες, έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ», αναφέρει το Ινστιτούτο.
Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ανεφάρμοστες χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κοινή δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελου και της αναπληρώτριας Πέτης Πέρκα, αναφέρεται ότι «η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δε θα μπορέσει να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Ούτε θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας».
Για στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το οποίο κύρωσε το 2014 τις τρεις πρώτες συμβάσεις για έρευνες, κάνει λόγο το κόμμα σε ανακοίνωσή του κατηγορώντας ωστόσο τον πρωθυπουργό πως «ανακοίνωσε ότι «ξεπαγώνει» τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που σημειωτέον η Κυβέρνηση του πάγωσε».
Πηγή: skai.gr- Πάιατ: Η Ελλάδα πιο μπροστά στην «κούρσα» για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο - Ο πόλεμος θα τελειώσει με ήττα Πούτιν
- Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο του 2ου περιφερειακού προγραμματικού συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ στην Κοζάνη
- Μητσοτάκης σε πρόεδρο ΕΤΕπ: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη για να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.