ΚΑΙΡΟΣ

Πολιτική στήριξη από Μέρκελ - Τι είπε με Σαμαρά για πλεόνασμα, χρέος, χρηματοδοτικό κενό

Σαφή πολιτική στήριξη από τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια για την υπέρβαση του αδιεξόδου με την τρόικα απέσπασε, χθες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Το Βερολίνο έστειλε μήνυμα γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Αθήνας και τρόικας ως προς το δημοσιονομικό κενό - δεν έχει σημασία αν το κενό είναι ένα, ενάμισι ή μισό, η Ελλάδα είναι σε δυναμική εξέλιξη σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, επαναβεβαιώνοντας ότι η απόφαση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους είναι ισχυρή και θα υλοποιηθεί αφού επιβεβαιωθεί επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «δεν ήρθα στο Βερολίνο για να διαπραγματευτώ με την τρόικα, η διαπραγμάτευση γίνεται στην Αθήνα», προκύπτει σαφώς ότι η απεμπλοκή από το υπάρχον αδιέξοδο βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ο οποίος παρούσης της κ. Μέρκελ αρνήθηκε οποιαδήποτε νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις αλλά, ταυτόχρονα, επέμεινε ότι πρέπει να διαφυλαχθούν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας, ήταν έκδηλη η ικανοποίηση μετά το πέρας της ωριαίας χθεσινής συνάντησης με την καγκελάριο.

Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, κάτι που τόνισε και στις δηλώσεις του που απευθύνονταν κύρια στο γερμανικό ακροατήριο, αρνήθηκε, σε σχετική ερώτηση, ότι θα υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής, πλην της δέσμευσής του για «επιστροφή» του 70% του πλεονάσματος σε κατηγορίες πολιτών (π.χ. συνταξιούχοι) που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με τον τρόπο αυτό ικανοποίησε και τη βασική απαίτηση του Βερολίνου για πλήρη υλοποίηση του μνημονίου, κάτι που επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και αναγνώρισε ότι αυτό έχει προκαλέσει σκληρές θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε
αρκετές φορές στην ανάγκη η Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Ως προς την εκκρεμούσα δόση του ενός δισ. ευρώ, όπως αναγνώρισε και ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, αυτό που εκκρεμεί αφορά την τύχη των ΕΑΣ. Ως αποτέλεσμα, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος, που δεν αφορά πλέον τόσο τον αριθμό του προσωπικού που θα αποχωρήσει αλλά στο εάν η νέα συρρικνωμένη εταιρεία θα μπορεί να εκτελεί παραγγελίες και από το εξωτερικό.

Αντίστοιχη αποφασιστικότητα θα υπάρξει και στο ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Για τον προϋπολογισμό, το νήμα θα πιαστεί εκ νέου στις 2 Δεκεμβρίου με την επιστροφή της τρόικας, αν και μοιάζει δύσκολο η συμφωνία να κλείσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Πάντως, η κ. Μέρκελ που αναγνώρισε ως σημαντική εξέλιξη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν ερωτήματα και πράγματα να γίνουν, εμφανώς κάλεσε Αθήνα και τρόικα να επιταχύνουν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την προεδρία της Ε.Ε. χωρίς να βαρύνεται με τη διαπραγμάτευση για την επόμενη δόση. Ως προς το ενδεχόμενο να απαιτηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν θα απαιτηθεί. Υπενθύμιζαν, δε, ότι συμπληρωματικός προϋπολογισμός συντάχθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου όταν η απόκλιση των μεγεθών υπερέβαινε τα 3,5 δισ.

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο πάντως διχάζει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην οποία ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστές, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως η αξιολόγηση θα γίνει το 2014: περιμένουμε στατιστικά στοιχεία, την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν και η Γερμανία θα ακολουθήσει, είπε. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, οριοθέτησε τον προσεχή Απρίλιο ως χρόνο έναρξης της διαδικασίας, ωστόσο λίγο αργότερα πηγές του Μαξίμου σημείωναν πώς «ο Απρίλιος είναι πολύ κοντά στον Μάιο και τις ευρωεκλογές... θα αποφασίσουν τότε, προβάλλοντας την Ελλάδα ως επιτυχία δίνοντάς της ελάφρυνση ή, φοβούμενοι τις εκλογές, θα το παραπέμψουν για τον Ιούνιο;». Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται, ως όφειλαν, ότι στο εσωτερικό της καγκελαρίας άνοιξε η σχετική συζήτηση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει λύση πριν από τις ευρωεκλογές ή, στη χειρότερη περίπτωση, μία σχετική πολιτική δέσμευση από την πλευρά των εταίρων του, τόσο ισχυρή ώστε να βελτιώσει τις εκλογικές προοπτικές της Ν.Δ. στις κάλπες του Μαΐου.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Γιώργος Π. Τερζής, Βερολίνο