Υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα επιστρέφουν από 1.1.2023 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή τους, αφού το μέτρο της απαγόρευσης δεν θα ανανεωθεί. Σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στο υπουργείο και τον τρόπο της επιστροφής τους.
Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγείται «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να επιστρέψουν με δύο rapid test, με μάσκα υψηλής προστασίας, να διασφαλίζεται ότι το τεστ θα γίνεται προκειμένου να υπάρξει καταγραφή, να υπάρχει επιτήρηση της τήρησης των μέτρων, από τη Διοίκηση, προφανέστατα η μη τήρηση θα συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα. Για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και ανεμβολίαστους νοσηλευτές η εισήγηση είναι να μην βρίσκονται σε ΜΕΘ και σε χώρους που υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως είναι τα ογκολογικά τμήματα».
Στην ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές τι μέλλει γενέσθαι με τις αμοιβές τους, για το διάστημα που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών. Επιστρέφουν και αρχίζουν να πληρώνονται».
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το μέτρο, δεν έκρινε την τελευταία παράτασή του, είπε επίσης ο Θάνος Πλεύρης.
Όπως εξάλλου επισήμανε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «διαγράφεται το πρόστιμο στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν και μετά την επιβολή του προστίμου, εμβολιάστηκαν».
«Πραγματικά, είναι ένα σκληρό μέτρο. Δεν υπάρχει υπουργός που θέλει να βάζει πρόστιμα, αλλά έτσι ο εμβολιασμός πήγε από το 55% στο 80%. Μόλις προβλέφθηκε το πρόστιμο υπήρξαν 250.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν σε αυτές τις ηλικίες. 'Αρα το πρόστιμο ήταν αποτελεσματικό», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Δωρεάν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας»
Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι «θεσμοθετείται στη χώρα μας, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας που αφορά 135.000 ανθρώπους. Αν σκεφτούμε τις οικογένειες τους, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα».
Με το νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τις δομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, είτε στις δημόσιες δομές αλλά και στο πλαίσιο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Κατά το πρότυπο που υφίσταται και σε άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες που συνδέονται με ευάλωτο πληθυσμό, δεν θα υπάρχουν συμμετοχές και θα καλύπτεται συνολικά το νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ιατρικής κάλυψης και ιατρικής φροντίδας γιατί δεν μπορεί να απουσιάζει η ανακουφιστική ιατρική, είπε ο κ. Πλεύρης.
Πότε όμως θα υπάρξει αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο. Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν δομές για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας που θα μπορούν να προσαρμοστούν και παράλληλα θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν και άλλες, ώστε «γρήγορα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας».
Ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στις λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις του συνόλου του επικουρικού προσωπικού που μπήκε στο σύστημα λόγω covid. «Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν μόνιμα στο σύστημα υγείας, πέρα από τη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων και των προκηρύξεων που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω της εμπειρίας τους. Διαδικασία αυτόματης αλλαγής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν υπάρχει», είπε ο κ. Πλεύρης. Επίσης σε εκείνους που μπήκαν να δουλέψουν στο ΕΣΥ, στην πιο δύσκολη καμπή, και δεν θα παρέμεναν στις θέσεις τους λόγω της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δίνεται, όπως είπε, και σε αυτούς η δυνατότητα να γίνουν επικουρικοί, αρχικά με την ανανέωση εξαμήνου.
Ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα προωθείται στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις και το σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.