Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από πλευράς Αθήνας άφησε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξή του με τον Τζιάνι Πιτέλα, αν δεν ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.
Παράθυρο για κυρώσεις στην Αυστρία και των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ άφησε για τις μονομερείς ενέργειες τους άνοιξε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.
«Να μην γίνει πελώριο γκουλάγκ η Ελλάδα»
Ειδικότερα, ο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «δίνουμε αγώνα ζωής ή θανάτου, είναι αγώνας ζωής, πολιτικός, για να σώσουμε την Ευρώπη διαφορετικά δεν θα σωθεί.» «Σήμερα τίθεται σε συζήτηση η ύπαρξη της ΕΕ ως σύνολο αρχών και αξιών» επισήμανε σε δραματικούς τόνους λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη και να γίνει ένα πελώριο γκουλάγκ.
«Είναι λανθασμένη η απόφαση της Αυστρίας, και ακόμη πιο λανθασμένη η απόφαση των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των ποσοστώσεων που είναι και η μόνη που επιτρέπει τη διαχείριση του φαινομένου. Θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε; Είναι ένα ερώτημα...Θα απευθύνω όμως έκκληση για ψυχραιμία και για να κυριαρχήσει το συμφέρον όλων και όχι ο εγωισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτέλα.
«Δεν μπορεί κάποια κράτη να δέχονται μόνο τα οφέλη της ΕΕ, και όχι τις υποχρεώσεις πρέπει να υπάρχει δούναι και λαβείν» εξήγησε ο Ιταλός πολιτικός, καυτηριάζοντας τη στάση χωρών όπως η Τσεχία, Πολωνία και η Ουγγαρία που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους, ενώ επωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια. «Είναι κουταμάρα, τρέλα, να νομίζει κανείς ότι το πρόβλημα λύνεται με φράγματα και τείχη» είπε μάλιστα ο κ. Πιτέλα.
Ο κ. Πιτέλα επισήμανε δε ότι η Ελλάδα πέρυσι δέχθηκε 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που σημαίνει ότι αναλογικά βάσει πληθυσμού η Γερμανία θα δεχόταν 7 εκατ. ανθρώπους.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών απέδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό. «Χιλιάδες ζωές σώθηκαν χάρη στη σημαντική απίστευτη προσπάθεια που καταβλήθηκε, πρέπει να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, ελληνικό, οι πολίτες της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούσα είναι άξιοι απονομής Νόμπελ ειρήνης» επισήμανε, ενώ επαίνεσε και την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης.
Βολές Πιτέλα κατά του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Τζιάνι Πιτέλα επέκρινε τη στάση του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Όπως σημείωσε, τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα «έχουν απόλυτη συνείδηση ότι οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης υφίστανται και το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τα πράγματα, γιατί διαφορετικά θα δικαιώσει όσους λένε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να βγάλουν και μόνα τους».
Ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν το καθολικό Πάσχα και «μετά βεβαίως πρέπει να μιλάμε για την ελάφρυνση του χρέους.»
«Τώρα θα πούμε και εμείς Pacta sunt servanda»
Από μεριάς του ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μονομερείς ενέργειες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.
«Θέλουμε σαφή, ικανοποιητική απόφαση, δεσμευτική για όλες τις πλευρές για αναλογικό υποχρεωτικό διαμοιρασμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητές τους, αυτό είναι το μόνο λογικό και δίκαιο. Οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη, και προκαλεί κίνδυνο» ξεκαθάρισε.
«Τώρα θα πούμε και εμείς pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) τόνισε δε Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε τη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας ως «βαθύτατα αντιευρωπαϊκή».
«Πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως Ευρώπη, σε μια πρωτοφανή κρίση, ίσως με τη μεγαλύτερη μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο μετακίνηση πληθυσμών, και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της ΕΕ» είπε.
«Όχι κανόνες για κάποιους και για κάποιους μόνο οφέλη... Χώρες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα πρόσφυγα να έχουν την άνεση να κουνάνε το δάκτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών και προσφέρουν βοήθεια από το υστέρημά τους» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι έως τις 7 Μαρτίου θα πρέπει να τοποθετηθούν για το θέμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθορίστηκε απολύτως, και πιθανότατα έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει εξουσιοδότηση για να αναλάβει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά ως στόχο έχει να εντοπίζει τις κινητές των διακινητών και να ειδοποιεί Frontex, Tουρκικές και ελληνικές αρχές εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Έκανε επίσης λόγο για «βιομηχανία διακινητών που πρέπει να καταπολεμηθεί για να σταματήσει η αθλιότητα της διακίνησης των ανθρώπων στο Αιγαίο.»
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.