Κλείσιμο

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει με Μισέλ - Θα τεθεί και το θέμα της φρεγάτας

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην όποια όπως ανακοινώσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα θέσει το θέμα της τούρκικης προκλητικότητας, αλλά και το θέμα που δημιουργήθηκε την Τετάρτη στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ ανοιχτά της Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τρεις τουρκικές φρεγάτες δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερο της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ να προσεγγίσει φορτηγό πλοίο που μετέφερε τουρκική στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς Σάρατζ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στον κ. Μισέλ ότι οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ, αλλά οι εντολές αυτές θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα.

Αναφορικά με την Αγία Σοφία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι θετική η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και πρόσθεσε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, και ως εκ τούτου είναι διεθνές θέμα, και όχι διμερές.

Ελληνοϊταλική συμφωνία 

Στην ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια ξεκαθάρισε εξάλλου ο Στέλιος Πέτσας. 

«Η υπογραφή της συμφωνίας συνιστά μείζονος σημασίας εξέλιξη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική. 

Στη συνέχεια επισήμανε με αναφορές σε όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η συμφωνία αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών. Βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας». Υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών».  Ακόμη ότι «η Συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. 

«Είναι μάλιστα θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται δηλαδή καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας» τόνισε.

Πηγή: skai.gr