Στο πλάνο της κυβέρνησης βρίσκονται συζητήσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες, την Αλβανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και, φυσικά, την Λιβύη τόνισε στον ΕΡΤ ο Στέλιος Πέτσας.
Οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είναι μία νέα ιστορία, είναι μία παλιά ιστορία. Με την Αίγυπτο είναι μία ιστορία που τραβάει σε βάθος 15 ετών. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, πριν φτάσουμε στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Αλλά εμείς δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Αίγυπτο ή μόνο στην Κύπρο, όταν μιλάμε για Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι το πλαίσιο κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, έχει ήδη αποφασιστεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κυρώσεων ακόμη και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία βοηθούν αυτές τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.
«Αυτό που ζητούμε επιπλέον, είναι η πολιτική δέσμευση, η οποία πού μπορεί να καταλήξει; Σε αυτό που περιέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν συνεχίσει να μην συμμορφώνεται και επιμένει σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά» διευκρίνισε.
«Έχουμε μια ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας ή τους συμμάχους μας με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.