ΚΑΙΡΟΣ

Παζάρια για Σουηδία και F-16 στη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν - Στην Τουρκία ο Πούτιν πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν

Συνάντηση σε θερμό κλίμα είχαν στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΗΠΑ και της Τουρκίας, Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν, με τον πρώτο να δηλώνει ότι η σχέση των δύο χωρών είναι σημαντική.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Φιντάν να έχει τελειώσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία έθεσε και πάλι το θέμα των F-16.

Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία και συνάντηση με Ερντογάν

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, θα προηγηθεί της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο μια επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί αναμένεται να αποφασίσει και η γραμμή της Τουρκίας, καθώς η Ρωσία τα τελευταία χρόνια είναι «χρηματοδότης» της γειτονικής χώρας, η οποία είναι η μοναδική που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τούρκοι αναλυτές: Για να πάρουμε τα F-16 πρέπει να πείσουμε το Κογκρέσο 

Εν τω μεταξύ, οι τούρκοι αναλυτές είναι ανήσυχοι για τις νέες καθυστερήσεις από την Ουάσιγκτον στο θέμα των F-16 που είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική αεροπορία.

Η Αφσιν Γιουρντακούλ, δημοσιογράφος αναφέρει: «Όσο και να λένε πως τα F-16 είναι ανεξάρτητο θέμα από τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρουμε πόσο είναι έτσι. Στη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν πως μπορεί να επηρεάσεις τις εξελίξεις στα ζητήματα που αφορούν την άμυνα».

Από την πλευρά του ο Χασάν Κονί, καθηγητής διεθνών σχέσεων τόνισε: «Μπορούν να αποφασίσουν να μας δώσουν τα F-16 όταν δεχθούμε την ένταξη της Σουηδίας, όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να ικανοποιηθεί και να πεισθεί  στο Κογκρέσο . Εκεί υπάρχουν πολλά διαφορετικά λόμπι. Υπάρχει το λόμπι των Αρμενίων, των Ελλήνων, των παραγωγών όπλων και πολλά άλλα λόμπι».

Η διαφορά που κάνουν τα F-16 ΒLOCK-70 σε σχέση με άλλα μαχητικά

Παράλληλα, οι τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Τουρκία διεκδικεί 40 μαχητικά και θέλει να εκσυγχρονίσει άλλα 79, προθέτωντας ότι η Ελλάδα ήδη θα διαθέτει 12 και παραλαμβάνει άλλα 3 F-16 BLOCK-70.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Εράι Γκιουτσλουέρ σχολιάζει: «Η διαφορά των F-16 Block-70 είναι το σύστημα του ενεργού ραντάρ. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται στα F-35, στα F-22 και στο Block 70. Δεν υπάρχει στα άλλα μαχητικά. 

Με αυτό το ραντάρ, ο πιλότος μπορεί να αναγνωρίσει τους εχθρικούς στόχους με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Μιλάμε για το F- 16 Βlock-70. Δεν υπάρχει στα προηγούμενα μοντέλα. Υπάρχει κάτι και σε αυτά αλλά όχι με αυτή την ακρίβεια. Είναι σε μεγαλύτερη εμβέλεια και με μεγαλύτερη συχνότητα. Δεύτερη ιδιότητα τους είναι πως μπορούν να εντοπίσουν στόχους με την θερμότητα, δίχως την χρήση του ραντάρ. Κι επειδή δεν χρησιμοποιεί τη συχνότητα του ραντάρ, δεν εντοπίζεται το αεροσκάφος. Γίνεται αόρατο. Είναι σημαντικό.

Εμείς ζητάμε 40 F-16 Block 70 έναντι του ποσού που είχαμε δώσει. Επίσης ζητήσαμε ανταλλακτικά και κιτ για να αναβαθμίσουμε συνολικά τα δικά μας 79 F-16 σε επίπεδο Βlock-70. Εμείς δηλαδή δίχως να αγοράσουμε νέα αεροσκάφη θα τα αναβαθμίσουμε σε επίπεδο Block-70».

Η τουρκική φρεγάτα Istanbul είναι σημαντική για το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας

Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στο σχέδιο των νέων τεσσάρων φρεγατών της Άγκυρας.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Turk αναφέρει:

«Η φρεγάτα Istanbul είναι η πρώτη τουρκική φρεγάτα που σχεδιάστηκε από τούρκους ναυπηγούς και για πρώτη φορά ξεκίνησε το ταξίδι του για δοκιμές εν πλω. Το συγκεκριμένο σχέδιο με τις φρεγάτες έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του πλοίου:

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι μέρος της επέκτασης του προγράμματος κορβετών Ada του σχεδίου Milgem ( Εθνικού πλοίου) και είναι το πρώτο πλοίο της κλάσης. Η φρεγάτα Istanbul έχει μεγάλη αξία καθώς τα περισσότερα οπλικά αλλά και ηλεκτρονικά της συστήματα είναι εθνικής παραγωγής. 

Η φρεγάτα έχει την ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας ναυτικής, της επιτήρησης, της περιπολίας της αναγνώρισης, του εντοπισμού στόχων. Το μήκος της εθνικής φρεγάτας επεκτάθηκε σε σχέση με τα πλοία της ίδιας κλάσης».
 

Πηγή: skai.gr