ΚΑΙΡΟΣ

Παρεξήγηση «βλέπει» η κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και τους καλεί να τα «βρούνε»

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών οφείλονται σε σύγχυση καθώς όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα έχουν ήδη αποσυρθεί, έχουν ήδη καταργηθεί

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται πλέον το ντόμινο των παραιτήσεων καθηγητών της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου και ΚΘΒΕ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους σπουδαστές τους και τους καλλιτέχνες οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ΠΔ 85/2022 που αφορά μεταξύ άλλων τη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα για πρόσληψεις στο δημόσιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών οφείλονται σε σύγχυση καθώς όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα έχουν ήδη αποσυρθεί, έχουν ήδη καταργηθεί.

Άρα το βασικό αίτημα της απόσυρσης του σκέλους του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε τους καλλιτέχνες έχει ήδη, με νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση, πραγματοποιηθεί”.

«Δεν έχουμε μέτωπο με τον κόσμο του πολιτισμού ούτε θίγουμε με κανέναν τρόπο κανένα δικαίωμά τους που ίσχυε επί 20 χρόνια” είναι το μήνυμα που στέλνεται από την κυβερνητική πλευρά ενώ ταυτόχρονα διαμηνύεται ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στο διαλογο χωρίς υποκρισία και δηλώνει έτοιμη να δώσει καθαρές λύσεις, όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγων, αναφερόμενος σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες.

Καλεί μάλιστα τους καλλιτέχνες να προσέλθουν στο διάλογο αυτόν, ανεπηρέαστη από τυχόν αμφιβολίες που διασπείρονται, δείχνοντας την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ηρώδου Αττικού άλλωστε βλέπει πολιτική εκμετάλλευση από την Κουμουνδούρου της “κρίσης” που προέκυψε με τους καλλιτέχνες, με τον Γιάννη Οικονομου να κατονομάζει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα απονέμομντάς του “Όσκαρ πολιτικής υποκρισίας” καθώς όπως υποστήριξε ο κυβενρητικός εκπρόσωπος “θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η τέχνη είναι αυτοσκοπός και συνιστά μεγάλη ευτέλεια να την υποβιβάζει σε μέσο ταπεινών αντιπολιτευτικών εντυπώσεων”.

Στις ανησυχίες δε των καλλιτεχνών που τους οδήγησαν σε συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το Π.Δ. 85/2022 δεν αλλάζει επουδενί τις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο με την αμιγή ιδιότητα του καλλιτέχνη (π.χ σε κρατικές ορχήστρες, κρατικές σκηνές, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΔΗΠΕΘΕ), παρά μόνο τα προσόντα των κλάδων για προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού χαρακτήρα, ενώ δεν τροποποιεί ούτε τον τρόπο αμοιβής τους. Υπογραμμίζουν, δε, ότι παρ’ όλα αυτά ως απάντηση στις ανησυχίες του κλάδου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο από το Προεδρικό Διάταγμα, ξεκαθαρίζοντας έτσι τον τρόπο αμοιβής για τους καλλιτέχνες και τη ρητή εξαίρεσή τους από το ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα θέσπισε την υποχρεωτική χρήση του ειδικού έναντι του ενιαίου μισθολογίου και στους ΟΤΑ.

Το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης πάντως είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση η οποία προσανατολίζεται στη δημιουργία Ανώτατων Δημοσίων Σχολών παραστατικών τεχνών. Πόρτζεκτ για το οποίο έχουν συσταθεί και αναμένετια τις επόμενες μέρες να αρχίσουν τις συνεδριάσεις, αρμόδιες διυπουργικές ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή και όλων των κρατικών σχολών παραστατικών τεχνών για να κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις.

Πηγή: skai.gr