Ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης υπο-δόσεων στήριξης ως αντάλλαγμα για σταδιακή εφαρμογή – όχι απλώς υπερψήφιση – των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όμως σημείωσε με νόημα πως τυχόν δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα καθυστερήσει την υλοποίηση της συμφωνίας και συνεπώς θα «παγώσει» την αποδέσμευση χρημάτων.
«Θα μπορούσε να γίνει, να 'κόψουμε' την διαδικασία εφαρμογής σε τμήματα και να αφήσουμε τις εκταμιεύσεις να ακολουθήσουν, σε κομμάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας. «Υποθέτω πως αν υπάρξει κάποιο δημοψήφισμα, δεν θα αρχίσει η εφαρμογή [των συμφωνηθέντων] πριν τη διενέργειά του, και αυτό δεν φαίνεται να βγάζει νόημα», προσέθεσε.
Συμπλήρωσε δε πως η προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι αμιγώς απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ουσιαστικά πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα.
Απηχώντας το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως η αποτελεσματικότητα των συζητήσεων έχει βελτιωθεί, όμως υπογράμμισε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθεί μια «σε βάθος συμφωνία» που αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση δόσεων στήριξης.
Ερωτηθείς για το αν το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των όρων παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα, επισήμανε πως «δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει» κάτι τέτοιο, καθώς η Ευρωτράπεζα είναι «ανεξάρτητη» και εξετάζει την υπόθεση της Ελλάδας από τη δική της σκοπιά. Η επόμενη άτυπη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη,
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως δεν υπάρχει καν «το πολιτικό έδαφος» για να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εάν δεν έχει υπάρξει πρώτα κάποια συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα.
Σημεία σύγκλισης από Μοσκοβισί, την «κλεψύδρα» βλέπει ο Ρέγκλινγκ
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί σημείωσε πως υπάρχει σύγκλιση στα μέτωπα του ΦΠΑ, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.
Επιβεβαίωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες στα ακανθώδη θέματα της εργασιακής νομοθεσίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, σημειώνοντας πως η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμες εναλλακτικές προτάσεις εάν δεν θέλει να αγγίξει αυτά τα ζητήματα.
Τέλος, επικεφαλής του μηχανισμού ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες έως τη λήξη της 4μηνης παράτασης, στα τέλη Ιουνίου.
Σε ένα θετικό στοιχείο πάντως, είπε πως η χώρα μας κατέβαλε στον ESM σήμερα Δευτέρα οφειλή 210.000 ευρώ, σχολιάζοντας πως παρά το γεγονός ότι το ποσό είναι μικρό, η αποτυχία καταβολής θα ήταν εξίσου σημαντική και με την μη καταβολή μιας μεγάλης δόσης.Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.