ΚΑΙΡΟΣ

Παράταση των συνοριακών ελέγχων βλέπει η Κομισιόν λόγω «ελλείψεων» στα ελληνικά σύνορα

Η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα έτσι ώστε να είναι δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Τα κενά ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα αποτελούν τυπικά τη νομική βάση πάνω στην οποία οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή μεθοριακών ελέγχων από ορισμένα κράτη στη Ζώνη Σένγκεν, με την κ. Αντρέεβα να αφήνει να εννοηθεί ότι η Επιτροπή θα βλέπει θετικά την παράταση των ελέγχων τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το σχετικό πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί στις 12 Μαΐου. Έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν ζητήσει με κοινή επιστολή τους την παράταση των ελέγχων για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Αντρέεβα τόνισε πως η επιστολή υποστηρίζει τη θέση της Επιτροπής στο θέμα των ελέγχων, αφήνοντας ξεκάθαρες υπόνοιες ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο παράτασης.

Ερωτηθείσα σε αυτό το πλαίσιο
κατά πόσον η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα, ανέφερε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις». Συμπλήρωσε πως «αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».

Πέραν των συνοριακών ελέγχων, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν είχε παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. από τις οποίες πηγάζει η τελική της πρόταση.

Το ένα σενάριο που εξετάζεται προβλέπει διατήρηση του σημερινού μοντέλου όπου ο κάθε πρόσφυγας θα πρέπει να ζητά άσυλο στο κράτος-μέλος από το οποίο μπαίνει στην Ε.Ε. – που είναι συνήθως η Ελλάδα ή η Ιταλία – ενώ το δεύτερο μοντέλο προβλέπει σύσταση ενός μηχανισμού κατανομής των αιτήσεων για άσυλο ανάμεσα στα κράτη-μέλη με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια.

Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει και την έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με την κ. Αντρέεβα η Τουρκία καταβάλλει «προσπάθειες» για την εκπλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων, ενώ «περαιτέρω πρόοδος» σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό.


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ