ΚΑΙΡΟΣ

Παρασκευόπουλος: Έτοιμος να υπογράψω την απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Νέα αναζωπύρωση της έντασης στις -ήδη τεταμένες- ελληνογερμανικές σχέσεις διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά και τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, με την οποία αναφέρει πως είναι έτοιμος να υπογράψει την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου του 2000 για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου έρχονται στον απόηχο και των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η απόφαση αυτή προβλέπει ακόμη και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί και είμαι έτοιμος να την δώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου του 2000... Η νομοθεσία προβλέπει ότι προκειμένου να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου» τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό με το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, και είμαι έτοιμος να την δώσω. Η άδεια αφορά εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος. Βεβαίως, υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης».

«Η απόφαση του Αρείου
Πάγου για το Δίστομο παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», τόνισε την Τρίτη στην εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Δικαιοσύνης καταχειροκροτούμενος από βουλευτές.

Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων είχε θέσει πριν ένα μήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Στάινμαγερ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Ωστόσο, ο κ. Στάινμαγερ επανέλαβε πως για τη Γερμανία το θέμα έχει κλείσει νομικά.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000 με αποτέλεσμα δικαστικός κλητήρας να εμφανιστεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όμως, μετά την απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος απέσυρε την επίμαχη απόφαση.

«Σε ελληνικά χέρια βρίσκεται ένα τεράστιο αρχείο των ναζιστικών θηριωδιών σε βάρος της Ελλάδας κατά την περίοδο της κατοχής», δήλωσε την Τρίτη από την πλευρά του την Τρίτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Ήσυχος.

Έκανε λόγο για αρχείο περίπου 400.000 σελίδων, από τα ημερολόγια των κατακτητών, με πολύτιμα στοιχεία. Πρόκειται, όπως είπε, για έγγραφα από τις ΗΠΑ, που πρόσφατα προστέθηκαν στα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο ’41-’44 στη χώρα μας.

«Δεν κάνει καλό στη χώρα αυτή η ακραία ρητορική και αυτού του είδους η πόλωση» σχολίασε στον ΣΚΑΪ για το θέμα ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr