ΚΑΙΡΟΣ

Παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία: Οι κίνδυνοι, τα σενάρια, οι «άμυνες»

Κρίσιμο το μεσοδιάστημα των 40 με 60 ημερών ανάμεσα στην 1η εκλογική αναμέτρηση και στη 2η στην Ελλάδα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ώρα που η Ελλάδα ατύπως κινείται εδώ και αρκετό καιρό σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει προσδιορίσει το στήσιμο της πρώτης κάλπης, της απλής αναλογικής, από τον Απρίλιο και μετά, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, όπου και εκεί ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και καιρό κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς επιχειρώντας να "γυρίσει" το κλίμα εις βάρος του ενόψει των τουρκικών εκλογών. 

Το ενδεχόμενο μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν να επισπεύσει τις τουρκικές εκλογές νωρίτερα από τον Ιούνιο, οπότε αρχικά επρόκειτο να γίνουν και να διεξαχθούν τελικά ακόμη και τον Απρίλιο, καθιστά σχεδόν παράλληλες τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία. Ένα γεγονός που θα περνούσε απαρατήρητο, εάν η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν μία κανονικότητα. Οι τεταμένες σχέσεις όμως μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με αποκλειστική ευθύνη της τελευταίας, και η εκμετάλλευση των σχέσεων αυτών προς εσωτερική πολιτική κατανάλωση στην Τουρκία, προβληματίζει την Αθήνα, η οποία μελετά όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια και αλλάζει τα δεδομένα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε έχει αποδείξει πως για την ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ και τον νεο-οθωμανικών σχεδιασμών του, δεν διστάζει να αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα προχωρώντας σε πολεμικές ιαχές και απειλές εναντίον της χώρας μας. Εδώ και καιρό εξάλλου, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές στη γειτονική χώρα, με δεδομένο μάλιστα πως ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν αναμένεται να κάνει "περίπατο" αλλά συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να ηττηθεί, κάνει τον ίδιο ακόμη πιο απρόβλεπτο σε σχέση με τις αντιδράσεις του απέναντι στην Ελλάδα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί – όπως ιστορικά ισχύει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- μία ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια της Ελλάδας για να "χτυπήσει".

Ένα ενδεχόμενο που προβληματίζει και δημοσίως και πολλά κυβερνητικά στελέχη, αρνούμενα ωστόσο να παραδεχτούν ότι η ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί από τις αντίστοιχες τουρκικές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις στη γείτονα δεν προκαλούν προβληματισμό για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν πολιτική αστάθεια που θα επιφέρει η αδυναμία σχηματισμού ελληνικής κυβέρνησης στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Το διάστημα των περίπου 40-60 ημερών που οι τύχες της χώρας θα βρίσκονται στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό χωρίς πολιτική εμπειρία ελλοχεύει πάντα τον κίνδυνο μιας απρόβλεπτης κίνησης από πλευράς της Τουρκίας ή ένα ατύχημα από την προκλητική της συμπεριφορά να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι το επικρατέστερο, και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός η Άγκυρα να παραμείνει στην ρητορική έξαρση, παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση μελετούν και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Υπό αυτές τις συνθήκες μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει πρόταση προς όλα τα κόμματα ώστε κατά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες εκλογές, να παραμείνουν στη θέση του οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Το ενδεχόμενο αυτό διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "θα μπορέσουν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις ώστε να μην υπάρξουν κενά στη διοίκηση κρίσιμων χαρτοφυλακίων, κυρίως όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με την Τουρκία". Όσον αφορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών στις δύο χώρες είπε ότι "κάποια στιγμή και υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχουμε και εκλογές στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Επομένως δεν είναι κρίσιμο", επέμεινε ωστόσο στο "να διατηρηθούν υπουργοί οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια και ξέρουν το αντικείμενο γι' αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρά να συνδέουμε το χρόνο των εκλογών προσπαθώντας να κάνουμε μαντεψιές για το τι θα γίνει στην Τουρκία σε σχέση με τις εκλογές".

Πηγή: skai.gr