ΚΑΙΡΟΣ

«Τούρκος» ο Ερντογάν με την Ελλάδα - Προειδοποιήσεις της Αθήνας προς την Άγκυρα

Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και η αναβάθμιση των ελληνικών συμμαχιών, εξοργίζουν τον Τούρκο πρόεδρο, που δεν περνάει μέρα να μην δηλώσει την έντονη ενόχλησή του, με το μονότονο τρόπο της προκλητικότητας.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με μπαράζ αυστηρών και ξεκάθαρων μηνυμάτων προς την Άγκυρα, μεθοδικά και αποφασιστικά η Ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία καλεί την γείτονα να πάψει να προκαλεί και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Μετά την χθεσινή ραγδαία κλιμάκωση με παραληρηματικές δηλώσεις από πλευράς της κυβέρνησης Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση με αδιασάλευτη ψυχραιμία ξετυλίγει τη δική της στρατηγική αντιμετώπισης και "αναχαίτισης" του τουρκικού παροξυσμού.

Πιστός στη γραμμή που χάραξε η ελληνική κυβέρνηση για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Πρίστινα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, κάλεσε ευθέως και αυστηρά την Τουρκία να απέχει από την προκλητικότητα. Προέτρεψε δε, τη γείτονα να συμμεριστεί την προσδοκία της τουρκικής κοινωνίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. "Νομίζω ότι οι έντονες δηλώσεις και οι απειλητικές εκφράσεις δεν βοηθούν. Αυτό που πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από αυτές τις εκδηλώσεις. Να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Και κάτι άλλο: έχω πάντα την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μία ευρωπαϊκή πορεία για την χώρα. Ελπίζω και ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα" επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα από τους προέδρους Ελλάδας και Λιθουανίας

Το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Λιθουανία και την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα, στο Βίλνιους . "Η Ελλάδα διατηρεί την ψυχραιμία της. Ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως έτοιμη, οποιαδήποτε στιγμή, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για τα οποία δεν δέχεται φυσικά, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, καμία αμφισβήτηση" δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως "η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει, υποστηρίζει διαχρονικά τον διάλογο και τη σχέση καλής γειτονίας, στη βάση πάντα βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γίνονται οι ίδιες αρχές σεβαστές και από τις δύο πλευρές".

Ασκώντας σκληρή κριτική προς την Άγκυρα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία και την κάλεσε να πάψει να είναι ο "ταραχοποιός" της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του ΝΑΤΟ καλώντας τη " με κάθε αφορμή, να αποδεικνύει ότι δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε «ταραχοποιός», αυτός που δημιουργεί διαρκώς πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά ένας αξιόπιστος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε βεβαίως τον διάλογο, ακόμα και αυτή την περίοδο που παρακολουθούμε μια εμπρηστική ρητορική εκ μέρους των τουρκικών αρχών, του Προέδρου, υπουργών και άλλων αξιωματούχων" ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ανησυχία του για την τουρκική κλιμάκωση και την εμπρηστική ρητορικής , όπως τη χαρακτήρισε εξέφρασε ο Πρόεδρος της Λιθουανίας καλώντας την Άγκυρα να συμπεριφερθεί ως σύμμαχος. Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία που απειλεί την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ο Λιθουανός Πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι «υπάρχει ευκαιρία να ρυθμίσουμε αυτή την σύγκρουση με ειρηνικά μέσα». Ωστόσο, παρατήρησε, ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων κάνει κακό στο ΝΑΤΟ, το αποδυναμώνει ως συμμαχία, ως μια ασπίδα συλλογικής άμυνας. Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό. Γι' αυτό χάρηκα ιδιαίτερα όταν κάποια στιγμή είχε φανεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πιο ομαλές, είχαν εξομαλυνθεί. Τώρα όμως ανησυχώ και βλέπω ότι υπάρχει μια κλιμάκωση, αν θέλετε, αυτής της ρητορικής της εμπρηστικής και πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ακόμη και τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα» συνέστησε.

Ο αναθεωρητισμός δεν θα περάσει

Ενημερώνοντας την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας για τον αναθεωρητισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσους εποφθαλμιούν εδάφη γειτονικών τους χωρών, φωτογραφίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν και τις επεκτατικές του βλέψεις. " Στέλνουμε μήνυμα σε αυτούς που ασπάζονται αυτόν τον αναθεωρητισμό, και λέμε ότι δεν θα περάσει" διεμήνυσε αυστηρά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η ενόχληση Ερντογάν από τις αναβαθμισμένες συμμαχίες της Ελλάδας

Η στρατηγικής της διεθνοποίησης αλλά και η αναβάθμιση των συμμαχιών της Ελλάδας, με αποκορύφωμα την επίσκεψη, τις επαφές και τη συνεργασία στις ΗΠΑ, εξακολουθούν και κάνουν "Τούρκο" τον Ταγίπ Ερντογάν, που δεν περνάει μέρα να μην δηλώσει την έντονη ενόχλησή του, με το μονότονο τρόπο της προκλητικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα Νικολά Μαδούρο, αναφέρθηκε εκ νέου στις αμερικάνικες βάσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική επικράτεια, αμφισβητώντας το λόγο ύπαρξής τους και λέγοντας πως «δεν θα αγοράσω τον ισχυρισμό ότι έχουν εγκατασταθεί κατά της Ρωσίας. Δεν θα καταπιώ αυτό το επιχείρημα», δίχως ωστόσο να διευκρινίσει αν εννοεί ότι οι βάσεις αυτές, απειλούν τη χώρα του.

Επανήλθε όμως και στις προσωπικές βολές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και υπονοώντας τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο παραπονέθηκε πως : «Στο γεύμα εργασίας που είχαμε μεταξύ μας, είχαμε πει να μη βάλουμε άλλους ανάμεσά μας, να κάνουμε οι δυο μας τις συνομιλίες κι ενώ είπε να μην υπάρχουν τρίτες χώρες ανάμεσά μας, δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή μας, πήγε στις ΗΠΑ, στο Κογκρέσο και μίλησε εναντίον της Τουρκίας και των συμφερόντων της, σαν να μην είχαμε συναντηθεί. Μετά πήγε στο Νταβός κι έκανε τα ίδια. Ας μην παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμείς δεν λέμε ναι στην πολιτική που έχει έλλειψη αξιοπρέπειας.

Έκτος από τις ΗΠΑ, στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογαν μπήκε και η ΕΕ για χάρην της Ελλάδας. 'Άλλωστε κατά την προσφιλή τακτική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, όποιος στηρίζει την Ελλάδα και τα επιχειρήματά της μετατρέπεται αυτομάτως σε εχθρό . Ισχυρίστηκε λοιπόν πως , "Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά χώρες της Ευρώπης που δεν θα πω τα ονόματά τους, της παραχωρούν όπλα, ελικόπτερα, αεροσκάφη. Όπως και οι ΗΠΑ, που στηρίζει με τον ίδιο τρόπο και παραχωρεί όπλα. Εναντίον ποιού;» αναρωτήθηκε.