Της Πηνελόπης Γκάλιου
Λίγες ώρες μετά τον πάγο που του έβαλαν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρώντας να περιορίσουν τα μέτωπα που ανοίγει και να χαλιναγωγήσουν τις ορέξεις και τις προκλήσεις της Άγκυρας, στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός τους ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς ενοχλημένος στράφηκε και πάλι απειλητικά προς την Αθήνα, η οποία συνεχίζει το μπαράζ των επαφών της, να ενδυναμώνει τις συμμαχίες της και να διεθνοποιεί τους παραλογισμούς της Άγκυρας.
Επιστρέφοντας στην τακτική της κλιμάκωσης, όπως συμβαίνει κάθε φορά “στριμώχνεται”, ο Τούρκος πρόεδρος με τις γνωστές πλέον και επαναλαμβανόμενες πολεμικές ιαχές του προχώρησε σε νέες απειλές και μιλώντας σε δημοσιογράφους, επέμεινε στο παραλήρημα περί εισβολής στην Ελλάδα μια νύχτα. “Αυτό που λέω πάντα, ότι «μία νύχτα μπορούμε ξαφνικά να έρθουμε» αυτό δεν υποχωρεί είναι βασική μας αρχή. Επομένως «ένα βράδυ ξαφνικά μπορούμε πάλι να πάμε” επανέλαβε κατά τη συνέτευξη τύπου που παραχώρησε στο Μπαλί της Ινδονησίας στο πλαίσιο της συνόδου των G20.
Ένα ακόμη κρεσέντο το οποίο έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, αλλά πλέον δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν, είτε αυτές είναι χώρες – σύμμαχοι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είτε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είτε κορυφαία μέσα ενημέρωσης, που σχολιάζουν το “φαινόμενο Ερντογάν”.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται στον επικίνδυνο ρόλο του Τούρκου προέδρου και στο πώς η στάση του υποδαυλίζει το ΝΑΤΟ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις απειλές του εναντίον της Ελλάδας και αναρωτιέται “Με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά ότι θα μπει νύχτα στην Ελλάδα… Ναι, καλά το διαβάσατε. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ” αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας “τα έργα και ημέρες” του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας.
Το νέο τουρκικό προεδρικό παραλήρημα, πάντως, η Αθήνα το αποδίδει στα αδιέξοδα του Τούρκου προέδρου και στην δύσκολη προεκλογική περίοδο που διανύει. “ Όλοι ξέρουμε ότι στην Τουρκία να είναι ουσιαστικά προεκλογική περίοδος , αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για αυτές τις απειλές τύπου θα έρθουμε νύχτα¨σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Ρώμη, απορρίποτντας τις απειλές αλλά χαρακτηρίζοντάς τς ταυτόχρονα “χρήσιμες” καθώς όπως εξήγησε “αποδεικνύουν στους συμμάχους μας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που απειλεί την Ελλάδα, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και θέλουμε την ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των απειλών. Και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν φαίνεται ν’ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.
Νέα ηχηρά μηνύματα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού
Εν μέσω του ηλεκτρισμένου κλίματος που καλλιεργεί ο τουρκικός παροξυσμός, ο Νίκος Δένδιας επιμένει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της ενδυνάμωσης των συμμαχιών της Ελλάδας στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη γείτονα, μέσω Ιταλίας. Κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι, έστειλαν κοινό μήνυμα αποτροπής του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας να δηλώνει εμφατικά και ξεκάθαρα ότι “η κυριαρχία της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται και δεν πρέπει να αμφισβητείται” ενώ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία διάλογο και όχι με απειλές.
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του κ. Δένδια ο οποίος υπενθύμισε ότι στην περίπτωση του Αιγαίου “οι συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων που και οι δύο έχουν υπογραφεί από την Ιταλία είναι τα βασικά εργαλεία, όπως και το Διεθνές Δίκαιο. Εάν χρησιμοποιούμε απειλές όπως κάνει η Ρωσία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, τις απορρίπτουμε” ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Υπενθύμισε μάλιστα τη συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας Ιταλίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ιταλία επέλεξαν το μονοπάτι της ειρήνης , της συνεργασίας και της φιλίας . “Ευχόμαστε όλες οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο να επιλέξουν το ίδιο μονοπάτι” κατέληξε, προτρέποντας και την Τουρκία να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται και η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Βεγγάζη όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως επίσης και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους. Ένα ταξίδι κατά το οποίο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να μεταφέρει δύο μηνύματα, ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει η πολιτική διαδικασία που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό, με παράλληλη απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων. Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να εστιάσει και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η αποφυγή αποσταθεροποιητικών ενεργειών της κυβέρνησης της Τρίπολης, όπως ήταν η πρόσφατη υπογραφή του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία. “Ένα μνημόνιο που έχει απορριφθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, όπως και από πολλούς εταίρους μας” σχολίασε στον Ιταλό ομόλογό του ο κ. Δένδιας ευχαριστώντας παράλληλα την Ιταλία που δεν αναγνώρισε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ενόχληση και στις ΗΠΑ
Τα “χαστούκια” πάντως στον Ταγίπ Ερντογάν συνεχίστηκαν και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τον αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να μην υποχωρεί ούτε πόντο από την πάγια θέση του για τα τουρκικά F16, όσο η τουρκικές προκλήσεις και απειλές καλά κρατούν. “Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή” ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Παραλληλίζοντας δε, τον αναθεωρητισμού Πούτιν και Ερντογάν και ναφερόμενος στην κατεχόμενη Κύπρο πρόσθεσε “Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός”.
Το ίδιο λάβρος κατά της Τουρκία και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν , σημειώνοντας πως “ο Ερντογάν και η Τουρκία εξακολουθούν παραβιάζουν κατ’ επανάληψη τα ψηφίσματα ασφαλείας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ότι θα υπάρξουν συνέπειες” δήλωσε ενώ αναφερόμενος στα τουρκικά F16 επέμεινε στους όρους που έχουν τεθεί απο τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι “τους ζητάμε να ικανοποιήσουν μια σειρά από όρους οι δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί”.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.