Κλείσιμο

Παρακολουθήσεις: Tη Δικαιοσύνη και τη Βουλή δείχνει η κυβέρνηση

Επιτείνεται η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις- Για μυθιστορήματα χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση μιλά η κυβέρνηση

Της Πηνελόπης Γκάλιου


Το δρόμο της Δικαιοσύνης και της Βουλής δείχνει η κυβέρνηση προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που εγείρει η υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα νέα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν νέες πτυχές της και τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα.

Το τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” και οι ισχυρισμοί του ότι ΕΥΠ και Predator λειτουργούσαν συμπληρωματικά και ότι 5 πρόσωπα που παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό ήταν παράλληλα σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, έριξε εκ νέου νερό στον μύλο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου να μιλά για “μυθιστόρημα” χωρίς στοιχεία και τεκμήρια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγω για επιβεβαίωση της ενοχής Μητσοτάκη.

Στην επιχειρηματολογία που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε η κυβέρνηση, επέμεινε για τρίτη Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστιάζοντας στο ότι τα δημοσιεύματα δεν παρουσιάζουν στοιχεία και τεκμήρια που να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες. "Για άλλη μια εβδομάδα αναπτύσσονται ευφάνταστοι ισχυρισμοί, δίχως κανένα απολύτως στοιχείο και τεκμήριο. Αυτή την εβδομάδα τα μυθιστορήματα είναι διανθισμένα και με «ιστορίες κατασκόπων»” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε “Σταθερή θέση μας είναι ότι πολιτικά δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο από τη φαντασία που δεν στηρίζεται σε κανένα τεκμήριο. Ειδικά από τη στιγμή που στο σκοτάδι η φαντασία είναι πιο ζωηρή από ό,τι στο άπλετο φως. Η διερεύνηση όλων των ισχυρισμών και των εξιστορήσεων που δημοσιεύονται είναι έργο και υποχρέωση της Δικαιοσύνης, η οποία και θα δώσει οριστικές απαντήσεις για τη δράση των λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα, από την αρχική τους εμφάνιση και όχι μόνο για μια περιορισμένη χρονικά περίοδο”.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν δε, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, τη διαλεύκανση ανέλαβε η Δικαιοσύνη, η οποία και θα φτάσει μέχρι τέλους προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιον τις φέρει. Σημείωναν δε με νόημα ότι δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι στόχος των παρακολουθήσεων και των κακόβουλων λογισμικών είναι πρωτίστως η ίδια η κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη της, όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κινούμενη θεσμικά, κατάρτισε και έφερε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την περαιτέρω θωράκιση από παρακολουθήσεις και κακόβουλα λογισμικά, το οποίο εντός της εβδομάδας θα πάρει και το δρόμο της Βουλής.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, επιμένει να “βλέπει” τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή του τοξικού κλίματος που τείνει να εγκαθιδρυθεί στην πολιτική ζωή του τόπου με ορίζοντα τις εκλογές. “Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βραχίονές του έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία, αφού δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο να εισφέρουν στον τόπο και την κοινωνία. Η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή έργου για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών από τη διεθνή ακρίβεια, τη διασφάλιση της Πατρίδας από έξωθεν επιβουλές και τη θεσμική θωράκιση του κράτους μας" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Κουμουνδούρου ωστόσο από την πλευρά της επιμένει να στοχοποιεί τον πρωθυπουργό, υιοθετώντας πλήρως τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη. Εμμένει δε, να δίνει σκωπτικό χαρακτήρα στα σχόλιά της, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να παρατηρεί ότι “Θα ήταν πράγματι για γέλια οι ισχυρισμοί τους αν τα πεπραγμένα τους δεν ήταν τόσο επικίνδυνα για τη δημοκρατία”.  “Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου είναι τόσο αστεία που ούτε λίγο ούτε πολύ μας καλεί να εκφράσουμε και την συμπαράστασή μας στον "κακόμοιρο" πρωθυπουργό μας που ο ίδιος ήταν στόχος παρακολουθήσεων” ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε “Ούτε λέξη για το αν θα ζητήσουν απαντήσεις μέσω της ΑΔΑΕ από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, για το αν παρακολουθούσαν υπουργούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους. Ούτε κουβέντα για το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που αποκαλύπτει ότι το παράνομο λογισμικό πρέταντορ λειτουργούσαν αποσπασμένοι αστυνομικοί των οποίων πλέον γνωρίζουμε ονόματα και διευθύνσεις”.


Τις κατηγορίες  χαρακτήρισε “τερατολογία” ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά. “Ένα θέμα είναι η αλήθεια κι ένα θέμα είναι η τερατολογία” δήλωσε και υπογράμμισε τα γρήγορα αντανακλαστικά που έπέδειξε η κυβέρνηση μόλις αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη με την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ σημείωσε και την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που φέρνει σημαντικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι η ΕΥΠ είναι απαραίτητη, έχει συνδράμει σε κρίσιμες στιγμές, πρέπει να λειτουργεί με θεμιτό, δημοκρατικό και σχετικά διαφανή τρόπο, όσο το επιτρέπουν τα καθήκοντά της”.

Και ο κ. Θεοδωρικάκος, μίλησε για επιχείρηση κατασυκοφάντησης του πρωθυπουργού και αμφισβήτησε την ύπαρξη στοιχείων αφού αυτά δεν παρουσιάζονται, δηλώνοντας “Στοιχεία δεν βλέπω. Αν έχουν στοιχεία να πάνε στον εισαγγελέα, αλλιώς να σωπάσουν και να βρουν κάτι σοβαρό να πουν στον ελληνικό λαό. Όχι τερατολογίες που ξεπερνούν κάθε λογική. Να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τα νέα δημοσιεύματα στοχοποιώντας επίσης το Μέγαρο Μαξίμου.”Πίσω από αυτό το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος, υπήρχε ένα ισχυρά οργανωμένο παρακράτος το οποίο λειτούργησε με τις ευλογίες αυτών, που πήραν την ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου” υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.  Παρότι πάντως ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται με θετική διάθεση για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με το πλαίσιο των παρακολουθήσεων, επισημαίνει ωστόσο, ότι τρία τουλάχιστον σημεία παραμένουν προβληματικά και απαιτείται να διορθωθούν. Όπως τονίζει, “αυτό που συνεχίζει να εξοργίζει, είναι η εμμονή της (σ.σ. κυβέρνησης) στη συσκότιση των πεπραγμένων της, η έλλειψη κάθε διάθεσης λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς”.

Για βρώμικη ιστορία έκανε λόγο μιλώντας για τις παρακολουθήσεις ο Γ.Γ. Του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ασκώντας κριτική και για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό κατασκεύασμα που επιβεβαιώνει το δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”.

Η διαβούλευση για το επίμαχο νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας και στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. 

Πηγή: skai.gr