ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρή μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις - Δείτε live

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Τα κομματικά επιτελεία συνεδρίαζαν όλη τη μέρα χθες για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δυο κρίσιμες μάχες έχουν μπροστά τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι δυο διεκδικητές της εξουσίας. Τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Όπως έγινε γνωστό χθες η διαδικασία στην Ολομέλεια για το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, θα ξεκινήσει την Τρίτη το βράδυ 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου.

Σήμερα δεσπόζει η μάχη για την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι σφοδρή. Τα κομματικά επιτελεία συνεδρίαζαν όλη τη μέρα χθες για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί θεσμικά εστιάζοντας στο νέο νομοσχέδιο που φέρνει η πλειοψηφία με το οποίο θωρακίζεται η λειτουργία της ΕΥΠ. Θα επισημάνει πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που έγιναν αντιληπτές και γνωστές αρρυθμίες στο σύστημα, ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων, απέδωσε με γενναιότητα πολιτικές ευθύνες και συνέδραμε την ελληνική Δικαιοσύνη μέσω των δημοσίων Αρχών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη νέα δομή και την εσωτερική λειτουργία της ΕΥΠ. Ανάμεσα σε αυτά απαγορεύεται πλέον, σε βαθμό κακουργήματος, όχι μόνο η εμπορία και η χρήση κακόβουλων λογισμικών, αλλά ακόμα και η κατοχή τους. Μπαίνουν κι άλλα θεσμικά φίλτρα, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, για τις νόμιμες παρακολουθήσεις, ειδικά πολιτικών προσώπων. Αναδιοργανώνεται η ΕΥΠ και ενισχύεται ο εσωτερικός της έλεγχος. Στόχος είναι εξασφαλισθεί η αναγκαία ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας, εντός του συνταγματικού πλαισίου και στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.

Σχετικά με τα τελευταία δημοσιεύματα, που έφεραν ως παρακολουθούμενους, χωρίς αποδείξεις, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων η απάντηση του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι σε πολύ υψηλούς τόνους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία, αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα στον Έβρο ο κ.Μητσοτάκης θα επισημάνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση. Αναμένεται να υπενθυμίσει, μάλιστα πως ο κ.Τσίπρας είναι αυτός που θέτει τη χώρα σε εθνικό κίνδυνο όταν απειλεί πως θα επαναδιαπραγματευτεί αμυντικές συμφωνίες με χώρες - συμμάχους που τη θωρακίζουν και την εξοπλίζουν απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Θέση της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ήταν πως δεν πρέπει να αφαιρεθούν "όπλα" και δυνατότητες από την πατρίδα μας να αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους και να αντιμετωπίζει κρίσεις.

Από την Ηρώδου Αττικού ευελπιστούν ότι με τη ψήφιση του νομοσχεδίου και με τη συζήτηση στη Βουλή  το θέμα των υποκλοπών θα εξαντληθεί αφαιρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα προεκλογικό χαρτί στο οποίο είχε επενδύσει από τα τέλη του καλοκαιριού έως τώρα.

Σε ρυθμούς «σκληρού ροκ» αναμένεται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας. Καταρχάς θα εξηγήσει του λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το «νομοσχέδιο συγκάλυψης», όπως αναμένεται να το χαρακτηρίσει. Παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ των κ.κ. Ανδρουλάκη, Κουκάκη αλλά και υπουργών του κ.Μητσοτάκη.  Θα προσθέσει πως η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτέρα, της από 31 Μαρτίου 2021 κατάσταση, όταν ο κ. Πικραμένος μαζί με τον κ. Τσιάρα έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τονίσει πως ο κ.Μητσοτάκης κρύβεται επί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αρνείται να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του. Κατά τον κ.Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σήμερα στη Βουλή ως ένοχος και απολογούμενος για το σκάνδαλο των υποκλοπών που ενορχηστρώθηκε με εντολή του και πλήττει το πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στη χώρα και ταυτόχρονα θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αυτό που τονίζουν όλο το τελευταίο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση και αναμένεται να αναφέρει ο τέως πρωθυπουργός είναι πως μετά και την κατηγορηματική διάψευση του Γρηγόρη Δημητριάδη πως «αποπέμφθηκε», όπως έχει ισχυριστεί πολλάκις ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταρρεύσει πλήρως όλη η επιχειρηματολογία του και το μόνο που έχει μείνει είναι η μοναδική αλήθεια: Πως ο ίδιος ήταν ο εντολέας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για τις παρακρατικές μεθόδους υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, υπουργών, συνεργατών του, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ακόμα και της ηγεσίας του Στρατεύματος.

Στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα  επισημάνει πως ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα καίρια ερωτήματα, τα οποία προέκυψαν από ρεπορτάζ πολλών και διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, για την ενιαία λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ – Predator, που δεν έχει διαψευσθεί ότι λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ από αποσπασμένους αστυνομικούς. Μάλιστα φέρεται το συγκεκριμένο κέντρο να είχε βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους, μέλη της κυβέρνησης, δημοσιογράφους, δικαστές, επιχειρηματίες, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου.

Ο κ.Τσίπρας θα τονίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει μετά τις εκλογές, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και των κανόνων διαφάνειας.

Πηγή: skai.gr