Παπανδρέου: Χλιαρός ο συμβιβασμός στη Γλασκώβη για το κλίμα

Χλιαρό συμβιβασμό θεωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάσκεψη του COP26 στη Γλασκώβη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Η κλιματική δικαιοσύνη πρέπει να μεταφραστεί σε πράξεις πριν να είναι αργά», υπογράμμισε. 

Σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως «είναι κρίμα ότι δεν υπήρξε η συλλογική βούληση να διασφαλιστεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης της γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πορεία υπερθέρμανσης 2,7 βαθμών Κελσίου. Με καταστροφικές για το περιβάλλον, τη ζωή μας και τον πολιτισμό μας συνέπειες». Αναρωτήθηκε αν είναι αρκετό να μιλάμε για εντατικοποίηση των προσπαθειών χωρίς τίποτα πιο συγκεκριμένο, καθώς όλοι βιώνουν ήδη τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες και την ξηρασία, αλλά και επιπτώσεις που σχετίζονται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη γεωργία και την υγεία.

«Η απολιγνιτοποίηση δεν πρέπει να γίνει βίαια, αλλά είναι απαραίτητη αν θέλουμε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι έπεσε στο κενό η βοήθεια στις φτωχές χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή, αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές της, λόγω της απροθυμίας των ανεπτυγμένων χωρών να συνδράμουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η μετάβαση σε ένα διαφορετικό, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς διεθνή συνεργασία και εθνικό σχέδιο, επιβαρύνει οικονομικά τους πιο αδύναμους, γι' αυτό και «χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση και αγώνας από όλους για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής άμεσα και αποφασιστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ