Αίσθηση προκάλεσε η αινιγματική τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, ο οποίος, διάβασε μια επιστολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για την κατάσταση των φυλακών και κλείνοντας την τοποθέτησή του απευθύνθηκε προς το προεδρείο και είπε "να διαβιβάσετε αυτή την ανθρωπιστική έκκληση προς την κυβέρνηση, να φτιάξετε φυλακές γιατί μπορεί να σας χρειαστούν".
Αμέσως ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας του ζήτησε το λόγο τονίζοντας «Δεν το κατάλαβα αυτό. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πάει φυλακή;». ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά ανέφερε «Δεν περίμενα ποτέ να ακούσω να μου πει κάποιος μέσα στη Βουλή πως θα πάω φυλακή».
Στην τοποθέτηση Παναγούλη αντέδρασε και η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή η οποία έκανε λόγο για πρόσωπα που ανέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας «ντροπή για το Κοινοβούλιο και την αξιωματική αντιπολίτευσης».
Nωρίτερα, σημειώθηκε ένταση όταν ο
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε το προεδρείο της Βουλής ότι μείωσε αυθαίρετα το χρόνο ομιλίας
των βουλευτών από 7 λεπτά σε 5.
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για
αυθαιρεσία και δικτατορία αλλά όπως εξήγησε και ο προεδρεύων Γιάννης
Τραγάκης, η απόφαση ελήφθη από το σώμα και από τους ελάχιστους βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες –δεν ξεπερνούσαν τους 7- δεν
διαμαρτυρήθηκε κανείς.
Μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 και ειδικότερα όπως είπε ότι Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σχεδιασμό χρηματοοικονομικών τακτικών που «θα οδηγήσουν στην επιστροφή της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2014». Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης ότι εφόσον η χώρα εκπληρωσει τους στόχους, «θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη συμβολή τους στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και αυτό επιθυμούμε να γινει το συντομότερο δυνατό και με καθαρους όρους». Επί της πρότασης πάντως, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κρίση ταυτότητας, που είναι συνέπεια αμηχανίας, αδυναμίας και σύγχυσης και τόνισε ότι με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι «πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος εκτίμησε –όπως άλλωστε θεωρούν όλα τα στελέχη και των δύο κομμάτων της συγκυβένησης- ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου- όπως είπε- να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος σε θέματα του Υπουργείου του προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες ενώ εντός του έτους γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθούν για νέους αγρότες 100 εκατ. Ευρώ, «με σκοπό να μπει νέο αίμα στην αγροτική παραγωγή». Αναφερόμενος , στη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι την επόμενη επταετία θα εισρεύσουν στη χώρα 20 δις ευρώ από τη νέα ΚΑΠ.
Πάντως το Υπουργείο εξετάζει θετικά την επιδότηση ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ κάτι που θα ελαφρύνει τις εισφορές των αγροτών και η διαφορά θα καλυφθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος όπως δήλωσε ο Μάξιμο Χαρακόπουλος δημιουργείται Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 253 εκατ. Ευρώ που θα δανείζει αγρότες που επενδύουν.
Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Λοβέρδος που θα ψηφίσει «παρών» επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε λάθος την πρόταση δυσπιστίας και δήλωσε ότι την καταψηφίζει, αλλά αυτό –όπως είπε- δεν σημαίνει ότι δίνουμε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τα εσωκομματικά του προβλήματα ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι με την κίνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει την αποσυσπειρωμένη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.