Παναγιωτόπουλος: Να αποφύγουμε αποσταθεροποιητικές, παραβατικές και αναθεωρητικές συμπεριφορές

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες

Αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δέχθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 7μελή Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων ΗΠΑ (House Armed Services Committee – HASC Delegation), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων Άνταμ Σμίθ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα από 2 έως 5 Οκτωβρίου. Την Αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την σημασία αποφυγής αποσταθεροποιητικών, παραβατικών και αναθεωρητικών συμπεριφορών, που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή της καλής γειτονίας, ενώ, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάγκη συνέχισης παροχής αμυντικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Κατά τη συνάντηση αναδείχτηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) καθώς και των δύο Πρωτοκόλλων Τροποποίησής της (2019 και 2021), για την ενίσχυση της ασφάλειας των δύο χωρών και την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογραμμίστηκε, επίσης ο ρόλος της Ελλάδος ως ισχυρού, σταθερού και αξιόπιστου συμμάχου και η γεωπολιτική αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, επισημάνθηκε δε η σημασία των επενδύσεων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών τους.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες, λαμβάνοντας υπόψη δυνατότητες, συγκριτικό πλεονέκτημα και τεχνογνωσία που διαθέτει η χώρα μας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
 

Πηγή: skai.gr