Την εκτίμηση ότι η διατύπωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών “που άφηνε κάποια ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας” σχετικά με την εκκρεμούσα κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, “μετά τη λεκτική βελτίωση που έχει προκύψει, είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον και μέσα στο κείμενο”, εξέφρασε σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τα 150 χρόνια του λιμένα, η οποία συμπίπτει και με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης “Atlantic Resolve 2020”, ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαριστώντας τον Αμερικάνο πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ για τη συμβολή του “ως διπλωμάτη με εμπειρία, στη διόρθωση (σ.σ. της δήλωσης) ώστε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών”, τόνισε: “Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων και να προωθήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας”. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι “θα ευοδωθούν οι κοινές μας προσπάθειες και για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την ύπαρξη σύντομα ακόμα περισσότερων θετικών αποτελεσμάτων και συνολικού οφέλους, για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή”.
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
“Η σημερινή δραστηριότητα στο πλαίσιο της επιχείρησης “Atlantic Resolve”, προστίθεται σε μια μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, με βάθος, συνεργασία που βασίζεται σε μία σύμπτωση βασικών δημοκρατικών αξιών και όχι σε μία συγκυριακή κατάσταση, συνεργασία αμοιβαίως επωφελή για τα δύο μέρη, που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής”, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Συμπλήρωσε δε πως αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμά του στη πρόσφατη συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ. “Επιβεβαιώσαμε διά τηλεφώνου την ισχυρή στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ που εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας, όπως είπα σε κοινές αξίες. Η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη, δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση και των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων. Συζητήσαμε επίσης σ’ αυτή τη συνομιλία και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές καλής γειτονίας. Έχουμε όμως καταστήσει σαφές και προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά, εφόσον απαιτηθεί, και το γεγονός ότι αυτή την ώρα το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει αναπτυχθεί στο Νότιο Αιγαίο, αποδεικνύει ακριβώς αυτά που είπα.
Σήμερα με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε από εδώ, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που κάποτε ήταν εσχατιά αλλά τώρα σιγά-σιγά μεταβάλλεται σε επίκεντρο δραστηριοτήτων, ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα που συμβάλλει στην ασφάλεια των δύο εθνών. Οι δύο χώρες μας έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή”.
Οι προοπτικές του λιμένα Αλεξανδρούπολης
Εκτενή αναφορά έκανε στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στις προοπτικές και τη δυναμική του λιμένα Αλεξανδρούπολης, λόγω της σπουδαίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, γεωστρατηγικής του θέσης. “Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρισκόμαστε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να παρακολουθήσουμε την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ που αποτελεί σημαντικό στάδιο της επιχείρησης ‘Atlantic Resolve’. Εκτιμώ ότι η ικανοποίηση αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, διότι σε διάστημα μικρότερο των δέκα μηνών, από την περσινή εκδήλωση στο χώρο αυτό, βλέπουμε όλοι πλέον στην πράξη, τα θετικά αποτελέσματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά την ανέλκυση της βυθοκόρου ‘ΟΛΓΑ’, που είχε γίνει με τη συνδρομή, οικονομική και όχι μόνο, των ΗΠΑ και βέβαια την πολύ εντατική πρωτοβουλία που επέδειξε γι’ αυτό το εγχείρημα ο κ. πρέσβης, ο φίλος μας ο Τζέφρι Πάιατ.
Είναι προφανές λοιπόν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα του λιμανιού και η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων. Το αποδεικνύει σήμερα περίτρανα η παρουσία εδώ του μεταγωγικού πλοίου ‘Endurance’ που μετέφερε δυνάμεις και υλικό. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει καταπλεύσει ποτέ εδώ και εναπόκειται πλέον σ’ εμάς, ν’ αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για εξωστρέφεια και οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα".
"Είναι επίσης προφανές", συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων, "ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της σπουδαίας γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης και διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα αρχίσει να λειτουργεί κατά την επιχείρηση αυτή ήδη από αύριο, εν μέρει, και με την Εγνατία Οδό. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα δημιουργήσουν οπωσδήποτε νέες θέσεις εργασίας, θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη της για τη χώρα μας, αλλά και θ’ αναδείξουν -και αυτό για εμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό- τις ομορφιές και τη στρατηγική σημασία αυτής ειδικά εδώ της περιοχής. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω εδώ πέρυσι το Σεπτέμβρη, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στρατηγικό κόμβο σ’ ένα κάθετο άξονα προς βορρά, για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων με ιδιαίτερη σημασία επίσης και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.