Αυτό δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθεί χρόνος και τόπος που θα βολεύει και τις τέσσερις πλευρές.
Η ένταξη των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα, που αποφασίστηκε πέρυσι, αποτελεί μία μορφή διπλωματικής εγγύησης έναντι των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ τυχόν παρουσία του κ. Πομπέο στην επερχόμενη σύνοδο θα επισφραγίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Η συνάντηση του 3+1 αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει τον Φεβρουάριο στην Κρήτη, όμως αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας λόγω δυσκολιών στον προγραμματισμό ανάμεσα στις τέσσερις χώρες. Επί του παρόντος η Αθήνα είναι σε αναζήτηση χώρου και ημερομηνίας.
Ο κ. Πάιατ σημείωσε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου φέρνουν χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος πιο κοντά και προσδίδουν περαιτέρω δυναμική στην διεύρυνση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί άλλωστε επί χρόνια να αποδυναμώσει την επιρροή που ασκεί η Ρωσία μέσω των ενεργειακών εξαγωγών.
Ο αμερικανός πρεσβευτής πάντως εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος για την αξιοποίηση του κοιτάσματος αερίου που εντόπισε η ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως μένει να φανεί η προοπτική εμπορικής αξιοποίησης και εάν θα είναι βιώσιμη η κατασκευή τερματικού LNG στο νησί.
Δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει και αιχμές για την καθυστέρηση στην αδειοδότηση της Mobil για έρευνες νότια της Κρήτης, καλώντας τους συνέδρους να ρωτήσουν τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη γιατί δεν έχει υπογράψει το «τελευταίο μέρος των χαρτιών» που χρειάζονται.Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.