Κλείσιμο

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στην οπαδική βία

Με σκληρά μέτρα -που φτάνουν ακόμη και στο προσωρινό λουκέτο σε συνδέσμους φιλάθλων- απαντά η κυβέρνηση στα φαινόμενα οπαδικής βίας. Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού, στην Θεσσαλονίκη.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση σε βάρος του άτυχου νεαρού, η κυβέρνηση -και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά- διεμήνυσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει μια πρόγευση όσων ανακοινώθηκαν χθες, λέγοντας ότι «ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο αυστηροποιημένο, αλλά είδαμε ότι πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει. 

Υπάρχει νομικό πλαίσιο, θα το εφαρμόσουμε κι αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξύδι. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι».

Έπειτα από σειρά συσκέψεων το προηγούμενο διάστημα υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησαν χθες στις σχετικές ανακοινώσεις.

Αυγενάκης: Κλείνουν οι λέσχες - Πώς θα επαναλειτουργήσουν

Αναλυτικότερα, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022

Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών. 

Μεταξύ αυτών, ότι κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους. 

Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ η άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ακόμη ότι θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρέπεται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης θύρας.

Ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή την Πέμπτη (24/2) διευρυμένης σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα μόνο μέσω συντονισμένης δράσης».

Τσιάρας: Ειδικό ποινικό αδίκημα το καλυμμένο πρόσωπό

Τα μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είναι τα εξής:

1. αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.

2. καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. 

3. απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Θεοδωρικάκος: Σαρωτικοί έλεγχοι

Από την πλευρά του, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

1) Συνέχιση των ελέγχων σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου. 

2) Οι  ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο. 

3) Υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων θα μπορούν να προσεγγίσουν τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρούν και εκπαιδευτικές ανταλλαγές  με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβάθμιση της διαρκούς εποπτείας των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Πηγή: skai.gr